Magazin
61028 ogledov

Takšni bi bili rezultati Evrovizije, če bi upoštevali samo glas ljudstva

zala kralj, gašper šantl
Če bi veljali le glasovi televotinga, bi bil zmagovalec drugi pa tudi Slovenija bi se uvrstila drugače

Slovenskima predstavnikoma na včerajšnji Evroviziji, Zali in Gašperju, ki sta na koncu zasedla 13. mesto, so strokovne komisije dvakrat podelile drugo največje možno število točk.

Slovenija prejela dve desetici

10 točk je tako Slovenija dobila od Poljske in od Češke. Portugalska strokovna žirija nam je podelila tri točke, Azerbajdžan pa štiri. Šest točk nam je podelila finska žirija, litovska, gruzijska in grška po štiri, točko pa španska. Skupno sta Zala in Gašper od strokovnih žirij prejela 46 točk in pristala na 17 mestu.

 | Avtor:

 

zala kralj, gašper šantl Magazin Zala in Gašper: Poskušava dojeti, kaj se nama je zgodilo Največ glasov ljudstva od Hrvatov in Srbov

Ko so rezultatom strokovnih žirij prišteli še glasove gledalcev in poslušalcev, je Slovenija skočila na 13 mesto. 10 točk so nam dali Hrvati in Srbi, Estonci 7, Rusi 6, Belorusi 5, Črnogorci in Poljaki 4, Madžari in Nemci po 3, Latvija, Severna Makedonija in Avstrija po 2, Finska 1, kar je pomenilo, da smo v skupnem seštevku prejeli 105 točk. 

Če bi upoštevali le glasove televotinga, bi Zala in Gašper zasedla 11 mesto, Nizozemska pa ne bi zasedla prvega mesta pač pa bi jo prehitela Norveška, ki je sicer zasedla peto mesto. Nizozemska bi bila druga in Italija tretja. Rusija, ki je zasedla tretje mesto, bi bila četrta. 

Sistem glasovanja se je spremenil

Sistem glasovanja se je od prve Evrovozije, ki je bila leta 1956 spreminjal vsakih nekaj let. Sprva so o zmagovalcu odločale le žirije, nato so svoj glas dobili gledalci. Od leta 2001 do 2009 so imeli gledalci glavno in edino besedno. Pred tremi leti se je kombinacija glasov, ki jih podeli žirija in glasov, ki jih podelijo gledalci, spet spremenila. Od takrat strokovna žirija in gledalci pesmi namenijo neodvisen niz točk.
Vsaka država točke podeli v dveh setih po 12, 10 in točke od 1 do osem. Najprej se razglasijo točke žirije nato pa se rezultatom dodajo glasovi televotinga, ki lahko bistveno spremenijo rezultat. Največ točk, ki bi jih teoretično lahko prejel ena od držav, je okoli tisoč. 

Slovenska žirija popolnoma v drugo smer kot gledalci

Kot vse kaže pa imajo slovenski ljubitelji Evrovizije precej drugačen okus kot strokovna žirija v kateri so bili Ula Ložar, Urša Vlašič, Urša Mihevc, Žiga Klančar in Mate Bro. Strokovna komisija je tako največ, 12 točk namenila Čehom in 10 Azerbajdžanu, medtem ko so gledalci in poslušalci največ glasov namenili Severni Makedoniji in10 Srbiji. 

 | Avtor:

V predizboru, ki je bil v torek, je Slovenija med 17. državami zasedla šesto mesto. 

 

Komentarjev 2
  • gregor51 08:03 20.maj 2019.

    poanta eurovizije je da ugotoviš kdo je ženska in kdo je moški