Magazin
23 ogledov

Tatu

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Oblačilo lahko zamenjaš naslednji dan, tatu pa boš moral nositi vse življenje.

"A sploh veš, kam si prišla?" mi je namesto odgovora na vprašanje, ali bo to, kar sem si zamislila, sploh šlo, zaprl usta Tomaž, kipar, slikar in tetovator iz okolice Ptuja, ki pravi, da ne potrebuje reklame, da se ne hvali po nemarnem, pa brez dvoma dokazujejo njegovi tatuji, če že ne stranke. V bistvu res nisem, čeprav sem domnevala, da obvlada, ker je, kar sem navrgla tudi njemu, lahko tako aroganten, da se ne oglaša na telefon in ne odgovarja na sporočila, samo nekdo, ki je res dober. Pa niti ni aroganten, sploh ne v smislu znanega ljubljanskega tetovatorja, o katerem se je po mestu že pred dobrimi desetimi leti govorilo, da te bo ob zamisli o čunga lunga ali nalepkica tatuju v hipu poslal domov, še prej pa v tri krasne. Ne, Tomaž je umetnik, ki v domači dnevni sobi ne stavi na formo, ampak na vsebino, ki si jo je mogoče ogledati na stenah njegovega stanovanja, psiholog, ki človeka prebere, preden ga poriše, in človek, ki si vzame čas in med drugim pove to, da boš poslikan z najstarejšo barvo na svetu.

Dandanes so še vedno popularni zmaji in metuljčki, pravi, medtem ko so časi Che Guevar in delfinčkov že minili. Baje se je spremenilo tudi to, da ženske vedno bolj po moško ali celo uživaško prenašajo postopek, manj pa se je verjetno spremenilo dejstvo, da s tatujem vsak hote ali nehote že stoletja želi povedati nekaj, česar noče izreči z besedami. Lisbeth, fiktivno dekle z zmajskim tatujem iz trilogije Millenium, ki si jo lahko te dni ogledate na filmskem platnu ali pa v roke vzamete katero od knjig švedskega pisatelja Stiega Larssona, je s tetovažo, ki se ji je raztezala čez cel hrbet, jasno govorila o vsem, o čemer je molčala, kaj je lani imela povedati po obrazu zvezdičasto potetovirana najstnica, ki je staršem in medijem prodajala štorijo, da se ji je tatu zgodil med spanjem, pa bo vsaj za širše občestvo ostala večna uganka. Tatu ni stvar, v katero bi po pomoti padel med spanjem ali popivanjem oziroma z danes na jutri, prav tako pa ne gre za stvar, ki bi jo prepustil šalabajzerjem. Teh je po Sloveniji, če verjamem forumom in lastnim izkušnjam, veliko, a je na srečo tudi dovolj takšnih, ki bodo zadevo izpeljali tako resno, kot je resen tatu. Konec koncev res ne gre za kos oblačila, ki ga boš lahko že naslednji dan zamenjal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.