Magazin
21 ogledov

Tega nekomu, ki je na dieti, ne recite

hujšanje Shutterstock
Nič ni hujšega, kot če vam nekdo soli pamet, ko ste na dieti. Gredo tudi vam na živce stavki v smislu: "En grižljaj ti pa že ne bo škodil!"?

In kateri so ti stavki, ki lahko prijatelje, ki hujšajo, spravijo v slabo voljo?

"To jed sem naredil samo zate!"

Ta stavek postavlja družinskega člana ali prijatelja v neprijeten položaj. S tem, ko jed odkloni, vas ne želi prizadeti, a hkrati tudi ne želi biti prisiljen v uživanje jedi, ki so na seznamu prepovedanih. Saj ne želite dati prijatelju občutka, kot da ne cenite njegovega truda, ki ga vlaga v izgubo kilogramov?

"En grižljaj ne bo škodil."

Ko se človek še privaja na zdravo prehrano, ga je izjemno preprosto spraviti v skušnjavo. "Zaužitje majhnega koščka hrane, ki ni na seznamu zdravih živil, v popoldanskih urah lahko privede do večera slabih odločitev. Ljudje, ki se bojujejo s težo, morajo biti ves čas pozorni na to, kaj zaužijejo," je povedala Jen Emmert. Sogovornika, ki se trudi izgubiti odvečne kilograme, s tem spravljate v skušnjavo, zato se tovrstnih pripomb raje vzdržite.

"Pojdimo na večerjo."

Ni potrebe po tem, da morajo vsi družabni dogodki vključevati hrano. "Če poznaš koga, ki je na dieti, mu ponudi alternativo. Naj se potem sam odloči," predlaga klinični psiholog Edward Abramson. Možnosti, kako preživeti prosti čas, je nešteto. Skupaj lahko obiščete gledališče, si ogledate film, greste na koncert ali pa na sprehod po parku. 

"Ali si prepričana, da boš jedla to?"

Ko ste na kosilu ali večerji z nekom, ki hujša, a si kljub temu naroči sladico, ne solite pameti. "Ljudje poskušajo pomagati, a pri tem osebo obravnavajo kot otroka," razlaga psiholog Michael R. Lowe. V takem primeru se raje vzdržite komentarja, četudi vidite, da vaš prijatelj pri izbiri hrane greši. 

"Ne potrebuješ diete. Super si videti tak, kot si."

Z zgornjim stavkom morda želite pomiriti osebo, ki ni zadovoljna s svojim videzom. "Ob tem se moramo zavedati, da pogosto ne gre zgolj za zunanji videz, temveč tudi za posameznikovo zdravje," opozarja Jennifer Swafford. Ljudje, ki se spopadajo z izzivi hujšanja, potrebujejo spodbudo in ne našega mnenja. Posameznik ima namreč lahko resne zdravstvene težave, ki jih čezmerna teža še povečuje. 

"Si že razmišljal o operaciji?"

"Obstaja veliko načinov, kako se znebiti odvečne teže. Način, ki ga posameznik izbere, pa je odvisen od njegovih prioritet," razlaga klinična psihologinja Brooke Bailer. "Zato nikar ne dvomite o načinu, ki si ga je posameznik izbral pri boju z odvečnimi kilogrami, saj to posledično povečuje njegovo negotovost o izbrani metodi. Povrhu vsega pa je žaljivo," dodaja. 

"S hujšanjem nisi zabaven!"

"Zdravje je na prvem mestu, saj z njegovo pomočjo živimo dlje," pravi Emmertova. Oseba, ki je na dieti, od vas ne pričakuje, da se odpoveste sladici vsakič, ko preživljate čas v njeni družbi. Kljub vsemu pa je še vedno koristno načrtovati skupne dejavnosti, ki ne vključujejo hrane.  

"Preizkusil sem to dieto, ampak se ni obrestovalo."

S tovrstno pripombo ne boste dosegli ničesar. "Če vam ni uspelo obdžati želene telesne teže, še ne pomeni, da to ne more uspeti tudi vašim sorodnikom in prijateljem," dodaja Emmertova. "Ne odvračaj osebe od želenih ciljev, temveč jo pri tem spodbujaj," še svetuje Lowe. 

Komentarjev 2