Magazin
55 ogledov

Tepežkanje povzroča agresijo

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Večina ljudi bi se strinjala, da je discipliniranje majhnih otrok del vzgoje. Da pa naj bi to vključevalo tudi tepežkanje po riti ali druge oblike telesnega kaznovanja, pa je že drugo vprašanje.

Nova raziskava Univerze Tuline je priskrbela najmočnejši dokaz proti tepežu po riti, poroča Time. Otroci, ki so bili pogosteje tepeni po riti pri treh letih, so namreč pri petih pokazali več znakov agresije kot tisti, ki niso bili kaznovani telesno.

Po riti polovica otrok
Vzorec študije je zajemal 2.500 mater, in sicer so odgovarjala na vprašanja o tem, kako pogosto so v preteklem mesecu po riti nateple svoje triletne otroke, kot tudi vprašanja o njihovi stopnji agresije, demografskih značilnostih in dejavnikih tveganja mater za starševstvo. Skoraj polovica mater svojih otrok ni udarila, skoraj tretjina otrok vprašanih mater je dobila po riti enkrat ali dvakrat, ostali malčki pa so dobili po riti večkrat. Med znake agresije so vključili vedenja, kot so tepež, kričanje, zlobnost in ustrahovanje drugih otrok, uničevanje stvari, požare …

Študija je potrdila njene predhodne raziskave o negativnih posledicah telesnega kaznovanja. Na Univerzi Duke so na primer ugotovili, da so tisti, ki so bili tepeni, pri 12 mesecih dosegli slabše rezultate pri kognitivnih testih kot tisti, ki so bili disciplinirani brez telesnega kaznovanja.

Vpliv na vedenje
Ameriška akademija pediatrov (AAP) pod nobenim pogojem ne podpira tepežkanja in opozarja na druge načine kaznovanja, saj kot poročajo, v več kot polovici držav ZDA starši odobravajo in se poslužujejo telesnih načinov kaznovanja. Akademija pediatrov se zdaj opira na novo raziskavo, ki kaže njegov dolgoročen vpliv na spremembo vedenja. Namesto tega priporočajo, da starši otroke kaznujejo s tem, da jim na primer onemogočijo izhod ven, saj se s tem poglobijo v svoja dejanja in posledice, ki so jih ta imela.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.