Magazin
65 ogledov

Test: kako prenašate nesposobnega šefa?

Imate dovolj njegovega ''tuljenja''? Žurnal24 main
Se tudi vam dogaja, da si vaš šef jemlje zasluge za vaše delo? Je nesposoben držati avtoriteto in organizirati delo na oddelku? Rešite test!
Šef mi gre na živce
Vsi se vsake toliko znajdemo v situaciji, ko nam gre šef totalno na živce, ko ga ne moremo videti, ko zanj ne premoremo niti prisiljenega nasmeha… V takih primerih se v bližini šefa počutimo napeti, ob vsaki njegovi besedi pa obupno zavijamo z očmi. Če se to vedno bolj pogosto ponavlja, je čas, da razmislite o vašem nadaljnjem koraku. Kaj je torej prava rešitev takšnih situacij? Razmišljate o prošnji za premestitev na drug oddelek ali celo v drugo enoto? Nikar. Če vas delo sicer veseli in osrečuje, raje pri vodji poskušajte najti kakšno pozitivno lastnost in se osredotočite nanjo. Morda ste samo prestrogi in preveč subjektivni. Poglejte zadevo še iz drugega zornega kota.

Vas šef kritizira brez pametnih razlogov? © iStockPhoto

 
Sama kritika in nobene pohvale
Se vam je že zgodilo, da ste neko obdobje ali na določenem projektu garali tako, da bi skoraj izpustili dušo, pa vendar pri vodilnih vaše delo ni bilo primerno opaženo in pohvaljeno. Zgodilo se je celo nasprotno – kritizirali so vas! In to brez nekih pametnih razlogov in argumentov! Verjetno vas je to potrlo in bili ste jezni. Najbrž ste pomislili, da vas vodja sploh ne ceni in zakaj bi se potem v bodoče sploh še tako gnali. V takih primerih si vselej vzemite (če se le da) vsaj pol ure odmora, preden se podate v šefovo pisarno. Tam pa mu lepo obrazložite zakaj mislite, da si zaslužite pohvalo, kaj je dobrega pri dotičnem projektu, koliko ste žrtvovali za to in predvsem, da bi vam zelo pomenilo, če vas za dobro opravljeno delo v bodoče pohvali.

Smernice za boljše odnose s šefom

  • Komunikacija je zlata vredna. Vsakršne nedorečenosti, napačne interpretacije in konflikti na delovnem mestu se lahko rešijo z mirnim in ne obtožujočim pogovorom. Vnaprej se primerno pripravite in spregovorite z ustreznim tonom in načinom. Osredotočite se na dejstva in ne zgolj na občutke.
  • Spoznajte še drugo stran zgodbe.Vaš nadrejeni je lahko izpostavljen pritiskom in kritikam njegovih nadrejenih (morda investitorjev ali celo politike), o kakršnih se vam sploh sanja ne. Spoznajte širši okvir delovanja vašega oddelka oziroma podjetja in ne glejte na stvari kot furmanski konj.
  • Igrajte na človeško noto. Tudi delodajalec je samo človek. Ne vzemite si vsakršne opazke, godrnjanja ali kritike tako močno k srcu. Lahko ima šef pač samo slab dan in je zato bolj občutljiv in razdražljiv, in njegovi kratki in odrezavi odgovori lahko nimajo prav nikakršne veze z vami. Z bolj osebnim pogovorom s sodelavci in nadrejenimi lahko močno izboljšate klimo v pisarni.


Rešite torej test o tem, kako dobro lahko prenašate nesposobnega šefa. Vaši odgovori bodo ocenjeni in obrazloženi, predstavljeni pa bodo tudi pravi pristopi k rešitvam konkretnih situacij.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.