Magazin
109 ogledov

Tiskalniki po novem tiskajo tudi slaščice

torta tortice barve Shutterstock
3D-tiskalnika natisneta slaščice nenavadnih oblik in celo barvnih kombinacij.

Na lasvegaškem sejmu zabavne elektronike CES sta se predstavila dva 3D-tiskalnika, ki za tiskanje namesto stopljene plastike uporabljata čokolado ali sladkor z okusom vanilje, mentola, jabolka, češnje ali melone. Tako lahko natisneta slaščice nenavadnih oblik in celo barvnih kombinacij.

Manjši chefjet lahko ustvarja v eni barvi, večji chefjet pro pa je sposoben natisniti večbarvne stvaritve. Tiskanje poteka tako, da čokolado oziroma sladkor nanašata sloj za slojem, vmes pa naprava počaka, da se prejšnja plast strdi.

Ne samo slaščice, temveč tudi testenine

Slaščičarska tiskalnika, ki bosta za okoli 5.000 dolarjev na trg prišla še letos, sicer nista edina, ki za tiskanje uporabljata užitne materiale. Špansko zagonsko podjetje Natural Machines je pred kratkim na primer predstavilo napravo Foodini, ki lahko tiska čokoladice in raviole.

Tiskanje s plastiko v ospredju

Na sejmu zabavne elektronike letos 3D-tiskalnike predstavlja kar 30 podjetij, a večinoma so usmerjeni v tiskanje s plastiko, kar je tudi najbolj razširjena oblika 3D-tiskanja.

Tehnologija se večinoma uporablja za izdelavo prototipov končnih predmetov, ki se nato množično proizvajajo na druge načine, na primer s klasičnim brizganjem plastike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.