Magazin
24 ogledov

"To je epidemija sekstinga"

ženska, sms, telefon Žurnal24 main
Med mladimi se je razpaslo pošiljanje razgaljenih fotografij in/ali provokativnih sporočil prek SMS- in MMS-sporočil.

Seksting (sestavljen iz besed seks in texting oziroma pošiljanje sporočil), pošiljanje razgaljenih fotografij, provokativnih sporočil ali erotičnih videoposnetkov prek mobilnega telefona ali spleta, je postal epidemija, opozarja Sherry Adhami iz dobrodelne organizacije Beatbullying: "Srečujemo jo vse pogosteje, tudi v osnovnih šolah – je stoodstotno brezrazredna in vpliva na otroke tako na ogroženih kot bogatih področjih."

V eni uri od 10 do 20 fotk

Štirinajstletnik iz britanskega mesta Cheltenham je bil zaradi sekstinga aretiran, saj je na Facebooku objavil pornografski posnetek, na katerem sta skupaj z dekletom. "Če vprašate naokoli, bi verjetno dobili od 10 do 20 fotografij, ki so bile objavljene v zadnji uri," je za časnik Guardian povedala 16-letna Amy.

Žrtve v večini mlada dekleta

"Počutila sem se, kot da na ulici vsi strmijo vame," je dejala danes 15-letna Jane. Njene eksplicitne fotografije so objavili na spletu, ko je imela komaj 12 let: "Strah me je bilo, da bi mi kdo rekel, da me je videl na spletu. Zato nisem hotela v javnost in nisem mogla zaupati niti najbližjim prijateljem."

Zelo pogosto je žrtev sekstinga mlado dekle. "Fantje delitev osebnih fotografij opravičujejo z argumentom 'če me imaš rada'. Pogosto gre za osnovni seksizem, pri čemer so dekleta obravnavana kot lastnina fantov," je pojasnil Jon Brown iz organizacije NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children), ki se bojuje proti nasilju nad otroki.

V ZDA samomor

Eden od resnejših primerov sekstinga je primer 18-letne Jessice Logan iz Ohia v ZDA. Prek mobilnika je fantu poslala svojo golo fotografijo, a ko sta se razšla, jo je ta poslal prijateljem. Dekle so žalili z vsemi mogočimi besedami, zato je začela izostajati iz šole – samo da jih ne bi srečevala. Na koncu se je obesila, telefon pa je pustila sredi prostora, v katerem je storila samomor.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.