Magazin
26 ogledov

Topel avto na daljinec

Mrzli avtomobili niso samo neprijetni, temveč tudi nevarni, saj voznik v takšnem Žurnal24 main
Najelegantnejša, a ne najcenejša rešitev za preganjanje zimskih temperatur je avtomobilski grelnik.
 

Kolliko stane?

Za avtogrelnik boste odšteli od 800 do 1.300 evrov. Cena je odvisna od načina vklopa (z uro, daljincem ali mobilnikom), moči grelnika in velikosti avtomobila. Edina ponudnika v Sloveniji in Evropi sta Webasto in Eberspächer.

Končno smo dočakali prve snežinke, čeprav poleg obveznih zimskih pnevmatik ustrezno pripravo voznika in avtomobila na spremenjene razmere zahtevajo že nizke temperature. Če se želite izogniti zamrzovanju ključavnice, vetrobranskega stekla ali prstov na rokah, imate na voljo kar nekaj rešitev. Spreji, tekočine, grelniki ... Zamrznjene ključavnice lahko uženete z nekaj kapljicami strojnega olja ali posebnimi tekočinami za odmrzovanje, tesnila vrat pa namažite z glicerinom, da ne primrznejo. Če se želite izogniti strganju zaledenelih vetrobranskih stekel, jih lahko odmrznete s posebnimi spreji za odmrzovanje ali se odločite za avtomobilski grelnik, ki ga lahko z mobilnikom ali daljincem vključite kar od doma. Pri odmrzovanju vetrobranskih stekel so učinkovite tudi klimatske naprave, vendar le, če prezračevalni sistem dobro deluje in je voznik dovolj potrpežljiv.

Mraz pa zahteva svoj davek. Motorja ob zagonu nikakor ne smete siliti v visoke obrate, dokler se ne segreje na delovno temperaturo. V mrazu namreč potrebuje ve časa, da se dovolj ogreje, zato bodite pozorni na merilnik temperature hladilne tekočine oziroma motorja. Vzemite si čas! Le tako bodo sestavni deli motorja in menjalnika dočakali daljšo življenjsko dobo, kar velja še posebno za motorje s turbopolnilniki. Ne pozabite preveriti niti obrabljenosti metlic brisalnikov in jih po potrebi zamenjati. Le še tekočini za pranje vetrobranskih stekel dodate sredstvo proti zamrzovanju in ste pripravljeni.

Pritisnite na gumb in ...
Kako deluje avtogrelnik? Grelnik motorja deluje podobno kot klimatska naprava, saj gre za agregat, ki ga poganja gorivo. Grelnik začne (prek nastavljene ure v avtomobilu, daljinca na približno šeststo metrov ali mobilnika) ob točno določeni uri segrevati hladilno tekočino okoli motorja in njeno temperaturo nato vzdržuje pri 72 stopinjah Celzija. Tako ogreje motor in hkrati notranjost avtomobila, saj skozi zračne reže dovaja topel zrak.

Zagotovo se je v hladnih jutrih prijetneje usesti v ogret in odmrznjen avtomobil, kot pa lotiti se strganja in čakanja, da se motor segreje na delovno temperaturo. V pol ure delovanja avtomobilski grelnik porabi približno dva in pol decilitra goriva in ob tem oddaja komaj slišen zvok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.