Magazin
44 ogledov

Tradicija žara po svetu

Američani so veliki ljubitelji žara. (Foto: Istockphoto) Žurnal24 main
Pečenje na žaru je ob lepem vremenu priljubljeno prav povsod po svetu, vsak konec sveta pa ima tudi svoje tradicije.

V Avstraliji žar na kovance
V deželi kengurujev je pečenje na žaru tako priljubljeno, da lahko po mnogih parkih najdete že pripravljene javne žare, ki jih lahko uporabite za svoj piknik. Nekatere se da najeti vnaprej, nekateri pa delujejo kot avtomati in vanje preprosto vržete kovanec. Avstralci sicer zelo radi pečejo vse vrste hrane, zelo priljubljeni so morski raki.

Južnoafriški braai nadzirajo moški
V južnoafriški republiki in njenih sosedah pečenje na žaru imenujejo braai, po tradiciji pa za žarom lahko stojijo le moški. Ženske so zadolžene za pripravljanje vsega ostalega, kar sodi k široki paleti mesa na žaru – čistijo zelenjavo, pripravljajo priloge in sladice. Zanimivost: Južnoafričani imajo celo dan, posvečen druženju ob žaru – braai dan praznujejo 24. septembra.

Argentinski gavči se ne opečejo

Najbolj priljubljeno meso je v Argentini seveda teletina. Tisto, ki se znajde na žaru, imenujejo asado. Tradicija žara pri njih izhaja iz gavčev (argentinskih kavbojev), ki so meso pekli sredi divjine in brez kakršnihkoli kuhinjskih potrebščin ter vroče meso prijemali s kruhom, da se ne bi opekli – in tako je še danes.

Američani ne morejo brez omak
V ZDA je ključni del "barbecue" vrtne zabave svinjsko in telečje meso, ki se na žaru peče počasi. Piko na i dodajo omake, ki so osnovane na paradižniku in začimbah – z nekaterimi meso premažejo prej, nekatere pa se mu pridružijo kasneje. Med priljubljene omake spadajo tudi tiste z majonezo, senfom in hrenom.

Japonski rezanci na žaru
Da, prav ste prebrali. Na Japonskem je pečenje na žaru prava fina umetnost, saj so se specializirali za pripravljanje morske hrane, zelenjave in celo rezancev. Seveda večino stvari pred pečenjem dolgo marinirajo v sojini omaki.

Mehiški žar v zemlji
Mehiška tradicija pripravljanja pečenega mesa vključuje v zemlji izkopano luknjo in v njej goreče liste bananovca. Meso se varno spravljeno kuha v loncu. Čeprav ima takšen način priprave stare korenine, so Evropejci s svojim prihodom prinesli tudi nekatere dišave, ki so jih Mehičani vključili v svoj obred.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.