Vinski bari, ki so pravzaprav nastali iz vinotek, niso klasična gostilna. Tako ime za vinske bare
kot tudi sama ideja prihajata iz bogatih vinorodnih držav, Italije in Francije in Španije. V teh
državah so vinski bari že dobro poznana zbirališča ljubiteljev vinske kapljice. Vinski bari so
namreč kraj, kjer so na voljo dobra ustekleničena vina različnih vrst in odprto vino na kozarec.
Zakladnica vinske kapljice
Ponudba v vinskem baru mora obsegati vsaj sto do dvesto vrst priznanih vinogradnikov. Vsa
ponudba je načeloma gostu na voljo na kozarec, čeprav lahko pride tudi do izjem. V slovenskih
vinskih barih so v precejšnji meri na voljo domača vina, čeprav se zadnje čase tudi ponudba tujih
vin hitro širi.
Vinski bari pri nas
Tudi v Sloveniji najdemo že kar nekaj vinskih barov, njihov trend pa se iz leta v leto
povečuje, saj ljudje radi uživajo v sproščenem pogovoru ob dobrem vinu. Gostje vinskih barov so
ponavadi starejši od 30 let in znajo uživati v vinski kapljici ter jo ceniti.
Kaj pa kulinarika?
V vinskih barih hrana ne igra pomembne vloge. V Španiji na primer si ob dobri kapljici lahko
privoščite tapase oz. prigrizke, prav tako pa je tudi drugod po svetu, kjer taki bari načeloma
sploh nimajo kuhinje. Na voljo so le izbrani hladni prigrizki. Pri nas so še posebej priljubljeni
razni siri, salame in kakšne sladice.
37
ogledov
Trend žlahtnih kapljic: Vinski bari
Vinski bari so drugačni od vinotek, saj so postali pravo zbirališče ljubiteljev dobre vinske kapljice in hladnih kulinaričnih prigrizkov.