Magazin
29 ogledov

Tri stvari, ki potopijo zakon

Spomnite se zaljubljenega začetka. (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Zakaj se pari po dolgih letih skupnega življenja razidejo, čeprav se zdi, da za to nimajo niti najmanjšega razloga?

Strokovnjaki za razmerja pravijo, da takšni pari med reševanjem tistega, kar se sicer še rešiti da, običajno počnejo narobe vsaj tri stvari. In zato na koncu razmerja kljub vsemu trudu ne zmorejo rešiti.

Slepo zaupanje drugim. Pozor, zakonski svetovalci in drugi strokovnjaki imajo 50 odstotkov možnosti, da par napačno ocenijo, pari pa običajno zakonskim svetovalcem vseeno slepo zaupajo. Robert W. Levenson iz kalifornijskega Berkeleyja, ki že leta proučuje "staranje čustev", pravi: "Težko je, da bo nekdo 'od zunaj', pa naj gre za bližnje družinske člane ali prijatelje, ugotovil, koliko je ali ni vreden nek zakon." V raziskavo je vključil srečne in nesrečne zakonske pare, snemal njihove pogovore s kamero, nato pa je moralo 200 strokovnjakov (med njimi so bili zakonski svetovalci, strokovnjaki za razmerja ...) na podlagi posnetkov moralo povedati, oceniti, kateri pari so ostali skupaj in kateri so se razšli. V povprečju je bila polovica ocen napačnih. Kdo torej sploh lahko ocenjuje zakon razen dveh, ki zakon sestavljata?

Usodna rutina. Ekipa kalifornijskih strokovnjakov je raziskovala, kaj o dolgoletni ljubezni pove magnetna resonanca. Pod drobnogled so vzeli 17 zadovoljnih parov, poročenih najmanj 20 let. Med preiskavo z magnetno resonanco so jim med drugim pokazali fotografijo njihovega partnerja. Prav vsem se je takrat "prižgal" delček možganov, ki se aktivira tudi pri osebah, ki so sveže zaljubljene. Razlika pa se pokaže v tem, da tisti, ki so v razmerju že dolgo, razvijejo posebno vrsto bližine, kar jasno kažejo reakcije v možganih. Gre za pare, ki jim je kljub dolgim skupnim letom uspelo ohraniti povezanost. Ker so nekaj skupaj počeli ali pa ker v nobenem trenutku niso pustili, da se njihovo razmerje spremeni v "nekaj, okoli česar se nama ni treba več truditi". Ravno v to past pa padejo nesrečni pari, ki jih ujame rutina.

Zakaj je rutina tako zelo usodna? Ne newyorški univerzi Stony Brook so potrdili, da se parom, ki vsake toliko časa skupaj počnejo nekaj novega (ni treba vsak dan, saj ima preveč eksperimentiranja mimogrede slab učinek), poveča raven dopamina v možganih, občutek pa je podoben stanju zaljubljenosti. Če je vsak dan ena sama dolga rutina, tega občutka ni več.

"Strast z leti počasi mine." Nesrečni pari verjamejo, da strast izgine. Strokovnjaki opozarjajo, da je takšno prepričanje popolnoma napačno. Kar nekaj raziskav je že pokazalo, da niti slučajno ni nujno, da strast z leti ugasne. V povprečju naj bi kar 40 odstotkov dolgo poročenih parov občutilo enako močno strast kot pari na začetku zveze.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.