Magazin
173 ogledov

Tri zdrave in hitre malice

palačinke  z blitvo
1/4
Petra Kavšek
Če obožujete palačinke, boste vzljubili tudi te različice slanih in zdravih palačink, ki jih lahko vzamete s seboj v službo in si tako zagotovite zdravo malico.

Večina nas ob palačinkah še vedno najprej pomisli na takšne, namazane s čokoladno kremo ali marmelado, a tudi pri palačinkah kuharska ustvarjalnost ne pozna meja. In če vse skupaj združite še z zdravimi sestavinami in polnozrnatim, grahovim ali ajdovim testom, še toliko bolje. Tri zdrave in okusne recepte nam je zaupala Petra Kavšek, avtorica knjige Palačinke in omlete, v kateri najdete 80 receptov za vse okuse in kar 11 različic za sladko in slano testo.

Gratinirane grahove palačinke s šampinjoni

(Recept za 8 palačink.)

Testo: 150 g moke, 3 dl mleka, 1dl mineralne vode, 300 g graha, 2 žlici oljčnega olja, sol, kokosovo maščobo za pečenje.

Nadev: 500 g šampinjonov, 200 g rdeče čebule, 3 žlice olja, timijan, peteršilj, sol, poper.

Preliv: 180 g kisle smetane, 2 jajci, sol.

Priprava:

1. Grah kuhajte v rahlo slanem kropu 5 do 10 minut, ga odcedite, dodajte mleko ter zmešajte s paličnim mešalnikom.
2. V posodi razžvrkljajte jajca, dodajte grahovo kašico, moko, ščepec soli, mineralno vodo in olje. Sestavine gladko razmešajte in pustite počivati vsaj 15 minut.
3. Na kokosovi maščobi spečite palačinke.
4. V ponvi posteklenite sesekljano čebulo.
5. Šampinjone očistite in narežite na lističe, jih stresite na čebulo in na hitro prepražite. Nazadnje jih posolite, začinite in odstavite.
6. Smetano, jajci in ščep soli gladko razžvrkljajte.
7. Palačinke nadevajte s prepraženimi šampinjoni, zavijte, zložite v pomaščen pekač, prelijte z mešanico smetane in jajca in od 15 do 20 minut pecite v pečici, ogreti na 180 °C.

Piščančji zvitki

(Recept za 6 zvitkov.)

Testo: 120 g ovsenih kosmičev, 4 žlice polnozrnate moke (pšenične ali pirine), 3 dl mleka, 2 jajci, ščepec soli, kokosovo maščobo za pečenje.

Nadev: 250 g piščančjih prsi, čebulo, zeleno papriko, rdečo papriko, konzervo koruze, 1 dl paradižnikove mezge, 2 žlici kisle smetane, sol, poper , origano, čili, mleto rdečo papriko, oljčno, olje, 50 g naribanega sira.

Priprava:

1. Sestavine za testo zmešajte z električnim mešalnikom in pustite počivati vsaj 40 minut, da kosmiči nabreknejo.
2. V ponvi za vsako palačinko posebej segrejte košček kokosove maščobe, na katero nalijete testo. Ko se testo po eni strani zapeče, palačinko obrnite in specite še po drugi strani, pri tem si pomagajte z leseno lopatko.
3. Piščančje meso narežite na majhne koščke, čebulo sesekljajte. Papriko narežite na trakove.
4. V ponvi segrejte približno eno žlico oljčnega olja, dodajte koščke piščančjega fileja in  pražite, dokler ne izgubi rožnate barve. Dodajte čebulo in še malo popražite. Ko čebula porumeni, dodajte narezano rdečo in zeleno papriko. Posolite in dušite, dokler se zelenjava ne omehča. Dodajte paradižnikovo mezgo, koruzo in kislo smetano ter začimbe. Vse skupaj premešajte in dušite, dokler se nadev ne zgosti.
5. Palačinke napolnite z nadevom, jih zložite v žepke in položite na s papirjem za peko obložen pekač. Posujte jih z naribanim sirom, postavite v pečico in pecite pri 180 °C toliko časa, da se sir stopi.

Ajdove palačinke z blitvo

(Recept za štiri palačinke.)

Testo: 2 jajci, 70 g ajdove moke, 60 g bele moke, 0,5 dl mineralne vode, 2 dl mleka, 2 žici olja, ščepec soli, kokosovo maščobo za pečenje.

Nadev: 4 stroke česna, pol kg blitve, 4 rezine sira, sol, poper, oljčno olje.

Preliv: jajce, 2 žlici kisle smetane, žlico parmezana, sol.

Priprava:

1. V posodo presejte moko, dodajte razžvrkljani jajci in ščepec soli. Med mešanjem postopoma prilijte mleko in mineralno vodo, nazadnje pa še olje. Pazite, da je testo gladko, brez grudic, pri sobni temperaturi naj počiva vsaj 15 minut.
2. Palačinke pecite na kokosovi maščobi, na vsaki strani približno dve minuti.
3. Blitvo narežite na trakove. Na olju na hitro prepražite česen (toliko, da zadiši), dodajte narezano blitvo in kuhajte na srednjem ognju slabih 10 minut. Solite in poprajte po okusu. Malo pred koncem dodajte sir, ki ste ga narezali na koščke, in segrevajte še kakšno minuto.
4. Na sredino palačink naložite nadev, jih zvijte v žepke in položite na pomaščen pekač.
5. Razžvrkljajte jajce, mu dodajte kislo smetano in nekaj soli. Zmes polijte čez palačinke, po vrhu potresite parmezan in v pečici, ogreti na 220 °C, pecite od 10 do 15 minut, toliko, da se lepo zapeče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.