Magazin
5 ogledov

Trije miti o dojenčkih

Spite tudi vi, ko spi vaš dojenček? Žurnal24 main
Miti o dojenčkih se pogosto vrtijo okoli nočnega spanca, spanca mamice in poporodne depresije. Danes predstavljamo tri, ki ne držijo.
Mamica se lahko naspi, ko spi tudi dojenček.
Nasvet ste gotovo slišali že velikokrat, a čeprav se sliši zelo lepo, le malo mamic spi takrat, ko spi tudi dojenček. Eden od razlogov se skriva v nepredvidljivi dolžini njihovega spanja. Včasih dojenčki spijo le 15 minut, včasih pa več ur skupaj, zaradi česar bi tudi vaš spanec postal zelo nepredvidljiv. Poleg tega imajo mlade mamice veliko dela – ne le z dojenčkom, ampak pogosto tudi s pospravljanjem, pranjem in kuhanjem. Veliko mladih mamic je neprespanih, hkrati pa želijo biti svojemu otročičku na voljo vsako sekundo, kar lahko kaj kmalu pripelje do slabe volje ali obupa. Da bi se temu izognili, pozabite na svoje predstave o idealni mamici in izkoristite čas za počitek vedno, ko ga potrebujete. Pri gospodinjskih opravilih vam lahko pomaga partner, nihče pa vas ne bo obsojal, če se boste v trgovino odpravili v nezlikanih hlačah.

Obupanim mamicam lahko vzamejo dojenčka.

Ste vedeli, da je večino mamic, ki trpijo za poporodno depresijo, pogosto strah, da jim bodo vzeli dojenčka, če priznajo, kako obupane so? Prav zaradi strahu pred neznanimi občutki veliko mamic ne poišče pomoči strokovnjakov ali prijateljev, ampak se raje zapirajo vase, kar pogosto pripelje do slabega počutja, napadov panike, zmedenosti, občutka nemoči in nezmožnosti ter motenj spanja. Mamice za težke občutke pogosto krivijo sebe, hkrati pa se v njih rojeva misel, da so slabe mamice ter da niso sposobne skrbeti za svojega otroka. Seveda to ne drži. Poporodna depresija je bolezensko stanje, ki ga le s težavo lahko premagate brez strokovne pomoči. Svoje misli zaupajte ginekologu, patronažni sestri, pediatru ali splošnemu zdravniku – morda vam bo koristilo že to, da ste se nekomu izpovedali, lahko pa se pridružite tudi skupinam za samopomoč.

Če boste z dojenčkom ravnali prav, bo kmalu lahko vso noč mirno spal.
Nekateri strokovnjaki za vzgojo otrok pravijo, da lahko dojenčki mirno prespijo vso noč že po šestih tednih, drugi pravijo, da po šestih mesecih, spet tretji pa so to mejo postavili še za dva meseca višje. Pa bi morali res vsi dojenčki mirno in vso noč spati že po osmih mesecih? Resničnost je seveda drugačna, odvisna pa ni le od vas in vašega ravnanja z dojenčkom, ampak tudi od njegovega bioritma. Nekateri dojenčki spijo vso noč že prve tedne in mesece, nato pa se ponoči začnejo nenadoma zbujati, spet pri drugih se mirno nočno spanje ali zbujanje pojavlja v presledkih. Strokovnjaki pravijo, da ni splošnega vzorca, ki bi do mirnega spanca pripeljal vse, zato se je z neprespanimi nočmi treba spoprijeti tako, kot vam najbolj ustreza.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.