Preden se odpravite na razgovor v podjetje, je dobro, da o njem na internetu poiščete nekaj
osnovnih informacij. Tako boste dobili vpogled v to, kakšni so vizija podjetja in njegova
pričakovanja od svojih zaposlenih. Poleg tega se o podjetju pozanimajte tudi v drugih medijih ali
pa odgovore na svoja vprašanja poiščite v raznih brošurah.
KAJ JE RES IN KAJ NE?
Ne podcenjujte službenih razgovorov in ne hodite nanje nepripravljeni. Pomembno je, da do
kadrovnika stopite samozavestno, vendar ne vzvišeno. Vaša govorica telesa naj ne bo preveč
izrazita, na zastavljena vprašanja pa odgovarjajte kratko in jedernato. Ne lažite o svojih znanjih
ali spretnostih.
Čeprav mnogi trdijo, da so vsi razgovori za službo podobni in da se nanje zato ni treba
posebej pripraviti, je to velika laž. Razkrivamo vam tri mite, zaradi katerih se boste na naslednji
razgovor morda pripravili bolje in prepričali bodočega delodajalca.
1. MIT: Na razgovorih vedno postavljajo ista vprašanja
Mogoče boste na začetku res dobili kako klasično vprašanje, kot je: "Kaj je vaša največja
slabost?“ Toda bodite pripravljeni tudi na bolj zanimiva in nenavadna vprašanja, kot na primer:
"Kakšne slabosti vidite v našem podjetju in kako bi jih po vašem mnenju lahko odpravili?“
2. MIT: Že vnaprej določeno, kdo bo dobil službo
To ne drži vedno in ravno zaradi tega se morate še bolj potruditi. Tudi če morda že vedo,
koga bodo izbrali, se lahko zgodi, da jih prav vi na razgovoru prepričate in vaši bodoči
delodajalci si utegnejo premisliti ter vas izbrati.
3. MIT: Namesto s kadrovnikom se pogovorite z bodočim šefom
Tudi kadrovnika morate prepričati s svojim znanjem in izkušnjami in šele potem vam bodo
odprta vrata na razgovor z bodočim šefom. Zato se za vsak razgovor posebej potrudite po svojih
najboljših močeh, ne glede na to, s kom se pogovarjate.
Pa veliko uspehov v novi službi!
27
ogledov
Trije miti o razgovorih
Ko se odpravljate novim razgovorom za službo naproti, je najpomembneje, da jih ne podcenjujete in da približno veste, kaj vas pri takšnih intervjujih lahko doleti.