Magazin
19214 ogledov

Trije znaki vnetja slepiča

Otroka sprašujte o bolečini. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Vnetje slepiča se najpogosteje pojavlja pri mlajših otrocih, lahko pa se pojavi tako pri dojenčkih kot tudi pri odraslih.

Da bi vnetje hitro in učinkovito ozdravili z operacijo ter preprečili zaplete, kakršno je razlitje slepiča, je treba ukrepati čim prej in prepoznati znake vnetja, kar pa je pri otrocih, ki se še ne znajo natančno izražati, velikokrat težko. "Mama, trebuh me boli," lahko skriva najrazličnejše bolečine in vzroke zanje, zato se naučite
razbrati, kdaj gre za slepič.

1. Visoka vročina. Eden izmed najznačilnejših simptomov vnetja slepiča je povišana telesna temperatura (lahko tudi nad 38 stopinj), ki je še posebej značilna prav za otroke. Če imate možnost, zmerite temperaturo najprej pod pazduho, takoj za tem pa še v danki. Razlika v izmerjenih temperaturah za vsaj pol stopinje nakazuje na vnetje slepiča.

2. Bolečina v desnem delu. Če vam otrok ne zna pojasniti, kje in kako ga boli, preizkusite sami. Zelo nežno poskušajte pritisniti na različne dele njegovega trebuha, on pa naj vam pove, kje ga boli. Če je bolečina prisotna v spodnjem desnem delu trebuha oziroma boli cela desna stran trebuha, je verjetnost, da gre za vnetje slepiča, zelo velika. Včasih otroka lahko boli že premikanje desne noge, ko se bolečine stopnjujejo, pa je bolečina tako močna, da onemogoča hojo.

3. Slabost in bruhanje. Pogosto vnetje spremlja tudi slabost in včasih tudi bruhanje in driska. Pomembno je vedeti, da se za slepič značilna slabost pojavlja skupaj z bolečino, in ne traja več dni, pač pa le nekaj ur, saj vse poteka zelo hitro.

Ne oklevajte! Če ima otrok vse ali vsaj nekaj naštetih simptomov vnetja, ga nemudoma odpeljite k zdravniku, saj slepič zahteva takojšnjo obravnavo in operacijo. Nikar ne čakajte, da bodo težave minile same od sebe, ker se to ne bo zgodilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.