Magazin
22 ogledov

Trinajsta ali božičnica?

Božiček bo decembra obiskal tudi bančni račun nekaterih. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Spoznajte razliko med decembrskimi prazničnimi dodatki zaposlenim v uspešnih podjetjih.

Nagrade. Podjetja, ki si to lahko privoščijo, svoje zaposlene decembra razveselijo z izplačilom 13. plače, božičnice, nagrade za uspešno in pridno delo ali stimulacije za doseganje uspehov v prihajajočem letu. Vsega naštetega ne gre metati v isti koš, saj so različne vrste dodatkov k plači različno obdavčene.

Preberite pogodbo
Kaj pomeni božičnica, kaj 13. plača, kaj nagrada in stimulacija, je pravzaprav odvisno od podjetja ter pogodbe o zaposlitvi, zato jo pozorno preberite in se pozanimajte pri nadrejenih. V obeh primerih gre za izplačilo na podlagi uspešnega poslovanja podjetja, zato se v času recesije prejemniki decembrskih dodatkov lahko štejejo med redke srečneže.

Obljuba ali presenečenje
Če je izplačilo 13. plače zapisano že v pogodbi o zaposlitvi, je obdavčeno kot plača, saj je božičnica v tem primeru sestavni del te. Plačani so vsi prispevki in davki, med katere spada tudi prispevek v pokojninsko osnovo, saj gre za obvezo delodajalca. Če je božičnica izplačana kot del plače za tekoči mesec ali kot končni poračun plače, se razlikuje tudi izračunavanje akontacije dohodnine.

Če gre za izreden dogodek, ki ni bil določen s podpisom pogodbe o zaposlitvi in je posledica enkratne odločitve vodstva podjetja, se takšno izplačilo ne všteje v pokojninsko osnovo. Gre za nagrado, ki ni vnaprej določena in je ločena od plače. Z davčnega vidika se jo obravnava, kot da gre za regres.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.