Magazin
330 ogledov

Trpite za nosečniško nespečnostjo?

Pred spanjem si privoščite vročo kopel. Žurnal24 main
Med nosečnostjo veliko žensk trpi zaradi nespečnosti. Tudi vi težko najdete pravi položaj za spanje, nenehno obiskujete stranišče, v nogah pa vas grabijo krči?

Ni presenetljivo, da ima kar 78 odstotkov nosečnic težave s spanjem, ki se najpogosteje pojavijo zaradi povečanih fizičnih in psihičnih obremenitev. Če ste med njimi tudi vi, se z njimi spopadite in osvojite kakovosten spanec.

Prenehajte nestrpno pogledovati na uro
S pogledovanjem na uro nikakor ne boste zaspali lažje, nasprotno – spremljanje urne številčnice vas lahko naredi še bolj živčne, s tem pa se od mirnega spanca lahko kar poslovite. Zato si, preden se odpravite v posteljo, privoščite vročo prho, še bolje pa je, če partnerja prosite za nežno sproščujočo masažo. Morda vam bo pomagalo že božanje po trebuhu.

Pripravite sobo
Preden se odpravite v posteljo, preverite temperaturo sobe. Ta naj ne bo previsoka ali prenizka. Je vaša soba dovolj temna in dovolj tiha? Če radi počivate tudi čez dan, si sobo zatemnite z žaluzijami ali temnejšimi zavesami, v ušesa pa si namestite čepke.

Najdite pravi položaj
Res je, da je med nosečnosto težko najti pravi položaj za spanje. Če radi spite na trebuhu, se boste morali med nosečnostjo od tega položaja žal posloviti, saj bi vas med prvim trimesečjem bolele dojke, z rastjo vašega trebuščka pa bi ležanje na trebuhu postalo zelo neudobno. Tudi spanje na hrbtu ni najboljša rešitev, saj zaradi teže pride do prevelike obremenitve hrbta in s tem do bolečin v hrbtenici. Ste vedeli, da je ležanje na hrbtu lahko eden od krivcev za nihanje krvnega pritiska? Zato že v prvem trimesečju poskusite spati na levem boku in se tako izognite zatekanju gležnjev, nog in rok. Ta položaj pa ni ugoden le za vas, ampak tudi otroku omogoča maksimalen dotok krvi in hranilnih snovi v posteljico. Ko vam spanje na levem boku ne ugaja več, se obrnite na desnega.

Pogosto obiskovanje stranišča
Pogostemu obiskovanju stranišča se med nosečnostjo ne morete izogniti. Pomagate pa si lahko tako, da vsaj uro pred spanjem ne pijete, od poznega popoldneva dalje pa se izogibajte večjim količinam čaja in kave. Ko ste v postelji, naj vas v noge nikar ne zebe, saj vam tudi mrzle noge lahko dajo občutek, da morate na stranišče.

Izognite se krčem
Krči v nogah se navadno pojavijo med drugim trimesečjem in se lahko do konca nosečnosti še stopnjujejo. Na vprašanje, zakaj so krči med nosečnostjo pogostejši, vam ne moremo dati popolnega odgovora. Morda se pojavijo zaradi večje obremenjenosti nog ali preslabe prekrvavljenosti. Da bi se krčem izognili, ne stojte ali sedite s prekrižanimi nogami, čez dan in pred spanjem raztegnite mišice, med sedenjem razgibavajte gležnje, redno hodite na sprehod, masirajte mišice ...

Če vam po 20 ali 30 minutah ležanja v postelji ne uspe zaspati, vstanite in pojdite v drug prostor. Berite knjigo, revijo ali poslušajte glasbo toliko časa, dokler zopet ne začutite zaspanosti. Nikakor pa se ne vznemirjajte in energijo raje prihranite za prihajajoči dan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.