Magazin
77 ogledov

Tudi pse muči cvetni prah

pes Shutterstock
Alergije pri ljubljenčkih povzročajo spremembe na koži. Cene testov na alergene se gibljejo okoli 150 evrov, po vzpostavitvi diagnoze pa se izdela ustrezno cepivo.

"Alergije pri živalih uvrščamo v dve skupini – alergije na okolje in hrano," pojasnjuje veterinar Staš Bernik, specialist za bolezni psov in mačk s Klinike za male živali Loka.

Kadar gre za alergijo na hrano oziroma na neko beljakovino v hrani, velja zamenjati hrano oziroma vpeljati dieto, svetuje sogovornik. "Kadar pa je žival alergična na katerega izmed okoljskih dejavnikov – to so lahko pršice, bolhe in človeški prhljaj ali kontaktne alergije na ležišča ter na cvetni prah in pelode, so ukrepi nekoliko bolj zapleteni, saj je dejavnike, ki povzročajo alergijo, pogosto težko povsem odstraniti," razlaga veterinar in opisuje postopek nadaljnje diagnostike: "Izvedejo se posebni testi na alergene, nato pa se izdela primerno cepivo."

Alergije na okolje se po besedah Bernika kažejo na več načinov, kot so srbenje, rdečica, izpadanje dlake, grizenje in praskanje. Alergije na cvetni prah in pelode pa se denimo kažejo kot izcedek iz oči in nosa ter kot vnetje sluhovodov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.