Magazin
76 ogledov

Tudi to lahko pečete na žaru

lubenica
1/6
Shutterstock
Lubenica na žaru, kdo bi si mislil? Poletne piknike lahko popestrite s celo paleto sadja in zelenjave, za katere sicer ne bi nikoli pomislili, da bi jih položili na žar.

Lubenica

Dim in vročina odlično dopolnita lubenico. Znani pisatelj kuharskih knjig, Mark Bittman, priporoča naslednji recept: lubenico narežite na koščke, dodajte olivno olje, sesekljano čebulo, sol in poper, nato pa jih na vsaki strani popecite za 5 minut. Postrezite kot prilogo, Bittman pa predlaga, da dodate še topljeni sir.

Zelena solata

Med zelenjavo, ki se odlično obnese na žaru, je tudi zelena solata, ki bo ob dimu dobila še boljši okus. Kuharski mojster Alton Brown svetuje, da jo pripravite takole: dve glavi solati razrežite po dolžini, nato pa jo med listi poškropite z olivnim oljem, s soljo in poprom. Kose solate položite na žar z jedrom navzdol, za eno do dve minuti, ogenj pa naj bo srednje naravnan. Potresite jo s parmezanom in pokapajte z rdečim vinom, vsak kos pa nato položite na en krožnik.

Pogača

Zahvaljujoč žaru bo pogača dobila toplo notranjost in karamelno skorjo, sladkost pa se bo lepo uravnotežila z okusom dima. Pogačo razrežite na tanke kose, z maslom premažite obe strani vsakega kosa in jih položite na žar. Moč ognja naj bo zmerna, pecite pa toliko časa, da bodo kosi dobili zlato skorjo, približno dve minuti na vsaki strani, priporočajo pri reviji Food and Wine. Za piko na i dodajte sadje, sladoled ali čokoladni preliv.

Ananas

Zaradi sladkega okusa je ananas popoln kandidat za žar. Razrežite ga na koščke, te pa nato nabodite na palčke. Položite jih na žar za tri minute in jih dodajte sladkim ali slanim jedem.

Krofi

Mamljiv preliv na krofih se odlično obnese na žaru, okus pa je lahko še mamljivejši kot sicer. Pisec kuharskih knjig, David Joachim, priporoča: "Preliv se bo na žaru odlično karameliziral, če boste krof na vsaki strani pekli le kakšnih 15 sekund. Vročina in dim ga bosta naredila še okusnejšega in mislim, da boste presenečeni."

Avokado

Avokado v družbi dima in vročine postane ravno prav kremast in okusen. Prerežite ga na polovico in odstranite peško. Malce ga poškropite z olivnim oljem in limetinim sokom, nato pa ga za pet do sedem minut z jedrom navzdol položite na vroč žar. Postrezite ga z omako iz svežih paradižnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.