Magazin
50 ogledov

Türk podelil zlata odlikovanja

1/2
Žurnal24 main
Predsednik republike Danilo Türk je izročil odlikovanja zlati red za zasluge igralki in književnici Svetlani Makarovič, plesalcu in koreografu Henriku Neubauerju ter dramatiku in režiserju Dušanu Jovanoviću.


Svetlana Makarovič, ki jo je predsednik odlikoval za "izjemno uspešno in kakovostno leposlovno delo v slovenski književnosti ter njeno uveljavljanje v svetu" , je, kot je dejala, "imenitno odličje iz pravih rok sprejela z radostjo in ponosom, brez zadržkov, pridržkov in pomislekov" . Kot je dejala, jo odlikovanje spominja na zlato runo, na dolgo, naporno in bojevito pot argonavtov, preden so prišli do njega.

Henrik Neubauer je odlikovanje prejel za "izjemno delo in zasluge v kulturnih dejavnostih, zlasti baletu ter pri uresničevanju suverenosti, ugleda in napredka Republike Slovenije v kulturi" . Kot je dejal v zahvalnem nagovoru, bi se prav lahko zgodilo, da ga danes ne bi bilo tukaj, saj se je kot otrok skoraj utopil v bazenu na Golniku, kjer se je rodil. Danes je hvaležen svoji sestri, ki ga je rešila in mu tako omogočila, da je v življenju delal to, kar ga je veselilo in osrečevalo. Kot je še povedal, je po 70. rojstnem dnevu napisal nekaj pesmi, in tiste, zbrane v zbirki Svetleča krila, je podaril predsedniku, da bi, kot je dejal, tudi on imel svetleča krila ob težkem in odgovornem delu.

Dušan Jovanović je zlati red za zasluge prejel za "ustvarjalni opus in bogatitev slovenske kulture, zlasti gledališča, ter njeno prepoznavnost v svetu". Kot je dejal v svojem nagovoru, je imel z državo že "celo vrsto stikov, tudi kratkih", zato današnji dogodek občuti kot "goljuf države".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.