Magazin
200 ogledov

Učenje govora otroku približajte z igro

otrok učenje Shutterstock
Montessori. Z otrokom se veliko pogovarjajte, že ko je dojenček.

Razvoj govora. "Da bi otroku pomagali pri razvoju govora, se čim več pogovarjajte z njim ter pri tem uporabljajte raznolik, natančen, slikovit in 'sočen' besednjak. Govorite v prijaznem in umirjenem tonu," v novi knjigi 100 dejavnosti za učenje branja in pisanja po metodi Montessori piše avtorica Marie-Hélène Place, ki v knjigi ponuja številne nasvete, kako otroku približati govor in pisano besedo.

1. Poimenovanje okolice

Takoj ko zmore, začne otrok kazati s prstom in hoče izvedeti, kako se imenujejo stvari okoli njega. Odgovorite mu vsakič, čeprav pogosto sprašuje po vedno istih rečeh. Bodite potrpežljivi, saj bo z vsako doživeto izkušnjo oplemenitil svoj besedni zaklad.

2. Pripovedujte mu

Otroku vedno pripovedujte, kaj počnete, tudi ko je še dojenček. Če greste za trenutek iz sobe, mu povejte, kam greste, kaj boste počeli in kdaj se boste vrnili. Z otrokom se pogovarjajte tudi med vsakodnevnimi opravili. Pri tem mu postavljate logična vprašanja, na primer kaj potrebujeva za lupljenje zelenjave?

3. Iskanje predmetov

Imenujte predmet v prostoru, v katerem sta, in otroka prosite, naj vam ga prinese. Začnite s pogostimi, običajnimi predmeti, kot so krožnik, vilice in brisača. Postopoma izbirajte čedalje zahtevnejše in bolj nenavadne predmete. Ko vam otrok predmet prinese, mu povejte še kakšno informacijo, recimo za kaj in kako se uporablja.

4. Pripovedovanje zgodbe

Od tretjega leta otroka spodbujajte k pripovedovanju zgodb. Izvirajo lahko tudi iz lastne izkušnje v slogu "Kako sta mami in Iza pekli piškote".

Skupaj z otrokom 
izdelajte osebno knjigo

Sodelovanje. Med vsakdanjimi opravili posnemite več otrokovih fotografij: ko vstaja, si umiva zobe, zajtrkuje, se igra ... Fotografije natisnite in prosite otroka, naj jih postavi v pravilno zaporedje. Skupaj jih nato opremita z besedami in povedmi ter oblikujta zgodbo o dogodku na fotografiji. Ko bo otrok postavil fotografije v pravilni vrstni red, jih nalepite na liste in iz njih naredite knjigo. Opremite jo z risbicami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.