Magazin
4 ogledov

Ukradli za več milijonov Warhola

Ukradene slike. Žurnal24 main
Iz zasebne zbirke v Los Angelesu so nepridipravi ukradli več slik najbolj znanega pop-art umetnika Andyja Warhola.

 

Ekscentrik

Andy Warhol je bil ameriški slikar, filmski ustvarjalec in pisatelj, znan je predvsem kot eden izmed utemeljiteljev gibanja pop art. Med njegova najbolj znana slikarska dela sodijo grafiki Pločevinka juhe Campbell in Marlyn Monroe, steklenice coca-cole, sitotiska Atomska bomba in Veliki električni stol.

Ekscentrični umetnik je celo življenje živel z mamo, bil je ustreljen in proglašen za mrtvega, imel je petindvajset mačkov in vsem je bilo ime Sam.

Iz zbirke poslovneža Richarda Weismana v Los Angelesu so ukradli 10 Warholovih del, ki so nastala v poznih 70. letih prejšnjega stoletja. Na njih so upodobljeni znani športniki, med drugim Muhammad Ali , O. J. Simpson in Pele , izginil pa je tudi portret Weismana. Slike so vredne nekaj milijonov dolarjev, vsakemu, ki bi imel koristne informacije o ropu, pa so ponudili milijonsko nagrado.


Brez znakov vloma

Kraja se je po podatkih policije zgodila že 2. ali 3. septembra, odkril pa jo je eden izmed uslužbencev. Hiša je bila ves čas zaklenjena, policisti pa niso našli znakov vloma.

''To je bil zelo čist zločin. Hiša ni bil premetana,''
je dejal detektiv Mark Sommer . Tatovi so očitno vedeli, časa si želijo, ukradli so namreč le serijo upodobitev športnikov. Ostalih umetnin se niso niti dotaknili, čeprav je bilo v hiši še več del z Warholovim podpisom.

Serija portretov Marlyn Monroe. © AFP

 


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.