Magazin
686 ogledov

Ukrivljena že otroška hrbtenica

Prve znake deformacij otrokove hrbtenice navadno opazimo pri sistematskih pregle Žurnal24 main
Pravilna drža ni izjemnega pomena le za zdravje hrbtenice, pač pa celotnega okostja in celo pljuč. Otroka že v zgodnjih letih naučite pravilne drže in tako zmanjšajte tveganje za nastanek deformacij.
Ko pri otroku opazite slabo držo, ga postavite pred ogledalo. Pokažite mu, v kakšnem položaju mora biti telo, da bo drža pravilnejša. Če se gleda naravnost, naj bo pozoren na to, da sta rameni v isti višini. Ob pogledu s strani pa naj bodo lopatice potisnjene nazaj, trebuh potegnjen nekoliko navznoter, hrbtenica ravna. Vendar pa naj drža ne bo prisiljena.

Hrbtenica pri otrocih
Pri dojenčkih hrbtenica še ni popolnoma razvita in ima v nasprotju z odraslim človekom obliko črke C. Skozi nadaljnji razvoj, rast in vzpostavitev pokončne drže hrbtenica sčasoma pridobiva obliko dvojnega S. Rast hrbtenice je najhitrejša do otrokovega petega leta starosti, nato se razvoj nekoliko upočasni in kasneje spet intenzivno pospeši med puberteto.

Vrste deformacij
Zgodnje deformacije otrokove hrbtenice, med katere spadajo slaba drža in skolioza, navadno opazimo med prvimi obveznimi sistematskimi pregledi. Zgodnje odkrivanje deformacij pa je ključnega pomena za učinkovito zdravljenje, saj najboljše rezultate zdravljenja dosegamo prav med otrokovo rastjo.

Najpogostejše deformacije hrbtenice pri otrocih so slaba drža, skolioza in kifoza.

  • Slabo držo navadno opazimo že, če otroka pogledamo s strani. Slaba drža je zgolj navidezna deformacija, ki jo največkrat lahko izboljšamo že z zavestnim popravljanjem drže.
  • O skoliozi govorimo, kadar je hrbtenica ukrivljena vstran. Opazimo jo ob predklonu. Pri skoliozi se poleg ukrivljenosti velikokrat pojavlja tudi rotacija vretenc. Ta pojav je najbolj opazen na RTG-posnetkih, ki jih naroči ortoped. Glede na stopnjo deformacije se ortoped nato tudi odloča za zdravljenje. Kadar je hrbtenica ukrivljenja do 20 stopinj, se navadno odločajo za zdravljenje z opornicami. Uporaba teh je dokaj učinkovita, saj občutno zmanjša napredovanje skolioze. Kadar pa je hrbtenica ukrivljenja za 40 stopinj ali več, je največkrat potreben operativni poseg.


Opazujte otrokovo držo

Če ste pri otroku že opazili slabo držo ali celo hujše deformacije hrbtenice, nikar ne oklevajte z obiskom zdravnika. Sprva obiščite pediatra, ki pa vas bo najverjetneje napotil naprej k ortopedu. Morda bo potrebno tudi RTG-slikanje, ki bo podrobneje razkrilo stopnjo deformacije. Ortoped vam bo nato pojasnil, kakšne vrste zdravljenje bo potrebno – morda bo otrok moral obiskovati posebne vaje za izboljšanje drže, če bo deformacija nekoliko večja, bo morda dobil opornico, v skrajnem primeru pa bo potrebno operativno zdravljenje. Vendar pa ne pozabite, da je pravočasno zdravljenje ključnega pomena za nadaljnji razvoj otroka.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.