Magazin
32 ogledov

Umrl glas Palestine

Mahmud Darviš na predstavitvi svoje zadnje knjige The Impressions of Butterflies Žurnal24 main
V Teksasu je umrl 67-letni palestinski pesnik Mahmud Darviš. Eden največjih arabskih sodobnih pesnikov je umrl zaradi zapletov po operaciji srca.

Darviš, ki je imel težave s srcem, je umrl v bolnišnici v Houstonu zaradi zapletov po operaciji. Pesnik je bil po kirurškem posegu na odprtem srcu v kritičnem stanju, je sporočil direktor bolnišnice. Pred tem je bil že dvakrat operiran na srcu, leta 1984 in 1998. Po drugi operaciji je napisal pesem Smrt, premagal sem te.

 
 

Zgodovina se smeji obojim, žrtvam in napadalcem.

Mahmud Darviš

 
Pesnica in dolgoletna prijateljica Šiham Daoud je povedala, da je Darviš v Houston dopotoval pred desetimi dnevi in izrazil željo, da ga ne oživljajo v primeru komplikacij.

Palestinci žalujejo
"Besede ne morejo opisati žalosti v naših srcih,“
je dejal palestinski predsednik Mahmud Abas . Abas je razglasil tridnevno žalovanje. Pesnika bodo z državniškimi častmi pokopali v Ramali, so sporočile palestinske oblasti, ki nameravajo pesniku postaviti spomenik.

Na ulicah Ramale so se v soboto zvečer zbrali številni ljudje in prižigali sveče. © Reuters

 
Darviš se je rodil v muslimanski družini v Palestini in postal palestinska kulturna ikona. V svojih delih je opisoval boj ljudi za neodvisnost, kritiziral izraelsko okupacijo Palestine in palestinsko vodstvo.

Potem ko so ga večkrat zaprli, je leta 1971 odšel v Sovjetsko zvezo, od tam pa v Kairo, Bejrut, Tunis in Pariz. Leta 1988 je spisal palestinsko deklaracijo neodvisnosti in pomagal ustvariti palestinsko nacionalno identiteto. Leta 1993 je izstopil iz Palestinske osvobodilne organizacije (PLO), katere član je bil, v znak protesta proti sporazumu iz Osla. Vse svoje življenje je opozarjal na dogajanje v Izraelu in Palestini.

Glas Palestine

Ena njegovih najpomembnejših pesmi je Identieta, ki je izšla v njegovi prvi pesniški zbirki Ptice brez kril. Pesem o izraelskem obrazcu, ki ga mora Palestinec izpolniti, je postala himna, ki jo je kasneje prevzel celoten arabski svet.

Darviševe pesmi so bile prevedene v več kot 20 jezikov. Za svoje pesmi je prejel številne nagrade. Izdal je več kot 20 zbirk, njegova zadnja The Impressions of Butterflies je izšla letos.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.