Magazin
23973 ogledov

Umrl je Marko Brecelj

Marko Brecelj Saša Despot
V 71. letu starosti je umrl legendarni kantavtor in performer Marko Brecelj.

Po hudi bolezni je danes zjutraj umrl Marko Brecelj, poročajo Primorske novice. Kljub hudi bolezni, s katero se je boril tri leta, je bil do zadnjega trenutka poln načrtov in idej. Na kulturni praznik naj bi v Ljubljani v galeriji Vžigalica zaskvotal obstoječo galerijsko postavitev s predmeti in dokumenti iz mehkoterorističnih akcij ter z odlomki iz performativne prakse glasbenih nastopov.

Marko Brecelj je bil pesnik, kantavtor, glasbenik, mladinski in socialni delavec in pionir slovenskega performansa. Je utemeljitelj mehkega terorizma kot zvrsti umetniškega aktivizma, ki živi svojo osebno umetniško obliko brez razlike, tako zasebno kot javno. 

V opusu njegovih del v ospredju stoji plošča Cocktail, pri kateri je sodeloval z Bojanom Adamičem. Kasneje je ustanovil skupino Buldožer, kjer je deloval kot pisec večine besedil in pevec. Konec 70. let prejšnjega stoletja je bil eden vidnejših vokalistov in avtorjev v Jugoslaviji. Kasneje je sodeloval tudi z Ivanom Volaričem - Feom. 

Dolga leta je vodil Mladinski, kulturni, socialni in multimedijski center v Kopru, Društvo prijateljev zmernega napredka in stranko Akacije. 

Leta 2019 je prejel Ježkovo nagrado za življenjsko delo. V utemeljitvi so med drugim zapisali, da je "Brecelj v našem, pa tudi širšem kulturnem prostoru edinstven, njegova umetniška in aktivistična moč pa se zdi še toliko pomembnejša, ker prihaja z obrobja, nezaznamovane slepe pege slovenske stvarnosti, v kateri je zlahka spregledana. Kot pri Franetu Milčinskem - Ježku tudi pri njem izstopajo za aktualni družbeno-politični prostor drzen stil, izrazna moč, ki jo uprizarja v glasbeno-performativnem slogu, skrajna neupogljivost in odločna drža ter unikatna, zimzelena ustvarjalna linija, ki postaja brezčasna in nagovarja vedno nove generacije".

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • rd2dmk2 17:38 04.februar 2022.

    mojster za mafijo.. alojz podre..slava mu...

  • Avatar MS
    MS 16:22 04.februar 2022.

    Kantavtor, performer in družbeni kritik Marko Brecelj je danes odšel onkraj mavrice! RIP Marko

  • Avatar bobnar53
    bobnar53 15:44 04.februar 2022.

    Enenmu in edinemu, ki je celo življenje posvetil rocku in bil zvest svojemu prepričanju, brez njega bi bil ex-yu in slo rock prazen. Naj njegova dela živijo naprej, RIP Marko, zdej sta se z Feotom srečala nekje nad oblaki!