Magazin
28 ogledov

Umrl je pisatelj Maurice Druon

Francoski pisatelj Maurice Druon Žurnal24 main
Francija žaluje za pisateljem Mauriceom Druonom, ki je bil najbolj znan kot avtor Pesmi partizanov in ena zadnjih navezav na francosko vlado generala Charlesa de Gaulla.
 
 

Maurice Druon je bil velik pisatelj, velik borec odpora, velik politik in velik človek.

Nicolas Sarkozy, francoski predsednik

 
Maurice Druon je bil najbolj znan kot avtor Pesmi partizanov (Le chant des partisans) – za Marseljezo najbolj priljubljene francoske domoljubne pesmi. Pesem je skupaj s svojim stricem, pisateljem Josephom Kesselom, priredil iz ruske pesmi, kasneje jo je uglasbila Anna Marly. Druon se je leta 1943 kot mlad konjeniški častnik priključil De Gaullu v Londonu. "Prijatelj, kaj slišiš črni let vran na poljani? Prijatelj, kaj slišiš neme krike vklenjene domovine? Partizani, delavci, kmetje! To je znak za preplah!" poje pesem. To so iz zavezniškega letala odvrgli in v tajnosti širili skozi okupirano Francijo, peli na mitingih pripadnikov odporniškega gibanja in v celicah nacističnih zaporov. V času do osvoboditve Francije leta 1944 je pesem že ponarodela. Pesem še danes izvajajo ob državnih praznikih, med drugim sta jo posnela pevca Yves Montand in Johnny Hallyday.

Novinar in pisatelj
Druon se je rodil v Parizu ruskemu očetu, v poznih letih je prijateljeval tudi z ruskim voditeljem Vladimirjem Putinom. Putin ga je občudoval kot "živo legendo". V svojem življenju je napisal več kot 50 romanov, esejev, razmišljanj. Zadnje delo Zeusovi spomini je objavil leta 2007. Druon je bil del novinarske ekipe, ki je v okupirano Francijo poročala s sedeža BBC v Londonu. Tako v vojaški kot v novinarski karieri je sledil svojemu stricu Kesselu, ki je bil v prvi svetovni vojni aviator, kasneje pa priznan novinar. Druon se je po vojni uveljavil kot pisec zgodovinskih romanov, leta 1948 si je prislužil tudi visoko francosko literarno Goncourtovo nagrado. V 70. letih je bil tudi minister za kulturo in na čelu prestižne Academie Francaise.

Francoski pisatelj Maurice Druon je ena od zadnjih navezav na francosko vlado generala Charlesa de Gaulla v eksilu v Londonu, ki se mu je pridružil kot mlad konjeniški častnik. Druon, bivši golistični minister in velik anglofil, je v starosti 90 let umrl v torek na svojem domu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.