Magazin
59905 ogledov

Umrla glasbena velikanka Tina Turner

Tina Turner
1/4
Profimedia
V starosti 83 let je umrla ameriška glasbena zvezdnica Tina Turner.

Tina Turner je velja za eno najbolj prodajanih glasbenic v zgodovini rocka. Prislužila si je naziv kraljice rock'n'rolla, prejela je 11 grammyjev ter grammyja za življenjsko delo in prispevala uspešnice, kot so The Best, What's Love Got To Do With It in We Don't Need Another Hero.

Lani je minilo tudi 35 let od izida njenega albuma Private Dancer, 30 let od izdaje uspešnice Simply The Best in deset let od njene zadnje turneje.

Tina Turner se je rodila leta 1939 kot Anna Mae Bullock v mestu Brownsville v ameriški zvezni državi Tennessee. Po srednji šoli se je preselila v ameriški center blues glasbe St. Louis, kjer je spoznala kitarista Ikea Turnerja, s katerim se je poročila in imela dva otroka.

Skupaj sta izdala album Fool in Love, ki se je nemudoma povzpel na vrh glasbenih lestvic. O njunem zakonu je pozneje v avtobiografiji razkrila, da jo je trpinčil. Leta 1976 ga je z otrokoma zapustila. Pobegnila je brez denarja ter spočetka plesala v klubih in hotelih.

Sprva so ji skoraj vse velike glasbene založbe preprečevale, da bi zgradila solistično kariero. Stara 45 je nato z uspešnico Private Dancer osvojila štiri grammyje. Pozneje je polnila dvorane in stadione po svetu.

Leta 2008 se je podala na turnejo, ki jo je naslovila Tina!: 50th Anniversary Tour. Z odra se je poslovila leta 2009. Kasneje se je poročila z dolgoletnim spremljevalcem, nemškim založnikom Erwinom Bachom, se odrekla ameriškemu državljanstvu in pridobila državljanstvo Švice. S soprogom je živela ob Züriškem jezeru.

V svoji karieri je izdala deset studijskih albumov, prodani so bili v 200 milijonih izvodov. Revija Rolling Stone jo je umestila na 63. mesto lestvice 100 največjih umetnikov vseh časov in na 17. mesto lestvice 100 največjih pevcev vseh časov.

Komentarjev 14
 • Avatar Leon
  Leon 07:07 25.maj 2023.

  R.I.P.

 • Avatar pantani
  pantani 06:27 25.maj 2023.

  RIP legenda!!!

 • Avatar bobnar53
  bobnar53 05:34 25.maj 2023.

  Imel sem srečo, da sem jo poslušalv Hali Tivoli še, kot zasedba Ike & Tina Turner. Bila je ena in edina v svoji zvrsti glasbe!