Magazin
171507 ogledov

Umrla je pevka ene najbolj znanih pesmi vseh časov

Astrud Gilberto
Vest je potrdila pevkina družina.

V 84. letu starosti je umrla brazilska pevka Astrud Gilberto, je po pisanju tujih tiskovnih agencij sporočila njena družina. Pevka je v 60. letih minulega stoletja s svojim nežnim in zapeljivim glasom poskrbela za svetovno senzacijo s pesmijo The Girl from Ipanema in močno spodbudila porajajoči se glasbeni žanr bossa nova.

"Sporočam žalostno novico, da je moja babica danes postala zvezda in je poleg mojega dedka Joaa Gilberta," je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP Sofia Gilberto danes zapisala na družbenih omrežjih. Pevka se je rodila leta 1940 v Salvadorju, glavnem mestu severovzhodne brazilske zvezne države Bahia. Leta 1959 se je poročila z Joaom Gilbertom, pionirjem glasbenega žanra bossa nova, ki je umrl leta 2019.

Astrud Gilberto, ki je v karieri posnela 19 albumov, je imela le malo profesionalnih glasbenih izkušenj, ko je leta 1963 posnela pesem The Girl from Ipanema Toma Jobima in Viniciusa de Moraesa skupaj z ameriškim saksofonistom Stanom Getzem.

S to različico je Astrud Gilberto postala prva Brazilka, ki je bila nominirana za nagrado grammy, leta 1965 jo je tudi prejela v kategoriji pesem leta.

V naslednjih desetletjih je zaslovela kot glasbenica, koncertirala po vsem svetu in bila pogosto imenovana "kraljica bossa nove". Le v Braziliji po pisanju avstrijske tiskovne agencije APA ni bila nikoli deležna ustreznega priznanja. Leta 1992 je za življenjsko delo prejela nagrado Latin Jazz USA Award. Leta 2001 je končala glasbeno kariero in se posvetila slikarstvu, poleg tega se je zavzemala za pravice živali.

Evrovizija 2023 Magazin Umrl priljubljeni evrovizijski zvezdnik

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • pero63 22:08 06.junij 2023.

    RIP. Sicer pa izjemno energičen nastop…