Magazin
31972 ogledov

Umrla priljubljena slovenska igralka

Svečka Profimedias
V 73. letu starosti je umrla igralka Ljerka Belak, poroča spletni portal MMC.

V svoji bogati karieri je upodobila tako močne ženske iz svetovne in slovenske dramske klasike kot tudi komične like. Vpisala se je tudi v zgodovino slovenskega filma.

Rojena je bila leta 1948 v Ljubljani, kjer je obiskovala osnovno šolo, šolanje pa je nadaljevala na Šubičevi gimnaziji in Gimnaziji Poljane ter nato na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo.

Leta 1970 se je zaposlila v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, leta 1993 pa se je pridružila ansamblu ljubljanskega Mestnega gledališča, kjer je bila zaposlena do upokojitve leta 2009. Kot gostja je igrala tudi v drugih slovenskih gledaliških hišah.

Ljerka Belak je znana tudi po svojih filmskih vlogah. Med drugim je upodobila lik Marjole v filmu Carmen (1995), Maše Kranjc v Gverilcih (2006) in Milene v Zapelji me (2013). Nastopila je tudi v več televizijskih dramah, sodelovala pri branju pravljic za otroke, pripravljala je kabarejske večere.

Prejela je več nagrad, med njimi študentsko akademijsko Prešernovo nagrado, nagrado Prešernovega sklada, Prešernovo nagrado mesta Celje, Severjevo nagrado in Borštnikovo nagrado. Leta 2015 so jo počastili z Borštnikovim prstanom, leto zatem pa z Ježkovo nagrado.

 
Komentarjev 6
 • jate 07:17 21.maj 2021.

  vzrok?

 • Avatar Anion6anion
  Anion6anion 18:02 25.april 2021.

  Spoštovani in cenjeni Ljerki velik hvala, za razdajanje, da smo jo lahko občudovali v gledaliških vlogah in se smejali njenim izvrstnim domislicam. Naj ji bo lahka domača gruda, ki jo je tako zelo ljubila.

 • R_D 17:03 25.april 2021.

  Se globoko strinjam, ne razumem pa zakaj se ji klanjaš ti? Ga. Belak je bila zelo proti raznim Šarcem, Bratuškovi, Cerarju, Fajonovi...