Magazin
7289 ogledov

Umrla slavna italijanska pevka

Svečka Profimedias
V 82. letu starosti je v petek umrla nekoč priznana italijanska pevka Milva, ki je nase opozorila leta 1961 na glasbenem festivalu v San Remu s pesmijo Il mare nel Cassettto.

Novico o smrti pevke, ki se je je zaradi rdečih las prijel vzdevek La Rossa (Rdeča), je italijanski tiskovni agenciji Ansa posredovala pevkina hči.

Milva je bila po besedah italijanskega ministra za kulturo Daria Franceschina "ena od največjih interpretk italijanskega šansona", so njegove besede povzeli pri nemški tiskovni agenciji dpa.

Milva, s polnim imenom Milva Biolcati, se je rodila v majhnem kraju Goro v bližini Neaplja materi šivilji in očetu ribiču. Zaradi finančnih težav v družini se je preselila v Bologno, kjer se je glasbeno in igralsko usposabljala in se začela prijavljati na različna pevska tekmovanja.

Milva | Avtor: Profimedia Profimedia

Znana je postala leta 1961, ko je zmagala na glasbenem festivalu v San Remu s pesmijo Il mare nel Cassettto. V zgodnjih 60. letih letih je bila primadona italijanske pop glasbe. V svoji karieri je posnela na ducate albumov.

Velik preboj v njeni karieri je v začetku 70. let pomenilo povabilo gledališkega režiserja Giorgia Strehlerja, naj prevzame vlogo Jeny v Brechtovi Operi za tri groše v njegovi režiji. Igrala je tudi v filmu.

V sklopu svoje poslovilne turneje z velikih odrov se je poleti 2005 ustavila tudi v ljubljanskih Križankah, kjer je nastopila ob spremljavi orkestra Slovenske Filharmonije z dirigentom Hubertom Stuppnerjem. Z odlomki v slovenskem jeziku pa se je leta 2007 predstavila tudi v večjezični predstavi La variante di Lueneburg (Lueneburška varianta), ki je nastala po romanu Paola Mauresinga.

Leta 2010 se je po 52 letih dokončno poslovila od nastopanja. Kot je tedaj pojasnila v intervjuju za milanski dnevnik Corriere della Sera, ni zmogla več ponuditi visoko kvalitetne žive interpretacije. Kot vrhunec svoje glasbene poti je omenila koncert, na katerem je interpretirala Brechta ob spremljavi Berlinskih filharmonikov pod vodstvom Claudia Abbada. Spomnila je še, da je trikrat nastopila tudi v milanski Scali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.