Magazin
21 ogledov

Upoštevajte priporočila

Cepljenje otrok proti hepatitisu B je uveljavljeno že nekaj let. Žurnal24 main
Cepljenje. Opravite ga vsaj deset dni pred odhodom.

Cepljenje je eden izmed najučinkovitejših ukrepov za varovanje pred nalezljivimi boleznimi," poudarjajo na Zavodu za zdravstveno varstvo Ljubljana. Če torej potujete v odročnejše kraje, preverite, katera cepljenja so najprimernejša.

Obvezno le za rumeno mrzlico

"Cepljenje proti rumeni mrzlici je edino obvezno cepljenje za vse, ki potujejo na območja, kjer obstaja nevarnost za bolezen," pravijo avtorji projekta Zdravi na pot + nazaj, ki ga organizira Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana. "Potrdilo o cepljenju zahteva večina držav v endemičnem območju ob vstopu v državo, nekatere države pa tudi ob prihodu iz endemičnih držav. Cepljenje z enim odmerkom je treba opraviti vsaj deset dni pred odhodom, potrdilo o cepljenju pa velja deset let," še pravijo.

Drugo po presoji zdravnika

"Pred potovanjem lahko zdravnik po presoji priporoči tudi cepljenje proti hepatitisoma A in B, tifusu ali steklini," pojasnjujejo v spletni lekarni Lekarnar.com. "Ta cepljenja sicer niso obvezna, jih pa priporoči osebni zdravnik, ki oceni dejavnike tveganja," dodajajo pri Zdravi na pot + nazaj.

Cepljenje nosečnic problematično

Pri navedeni spletni lekarni dodajajo, da je lahko cepljenje pred potovanjem med nosečnostjo problematično, saj "cepiva največkrat nimajo izdelanih študij, ki bi nosečnicam zagotavljale varnost". Rutinska cepljenja pa so (ne glede na potovanje) obvezna za otroke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.