Magazin
9 ogledov

Ups! Pozabila sem imeti otroka ...

Vam že kaj tiktaka? Žurnal24 main
To bi lahko bile besede ženske, ki se pri štiridesetih zave, da je pri stremljenju za visokimi poklicnimi cilji pozabila na svojo materinsko plat.
Ženske se morajo bolj truditi
Vse bolj nesporno dejstvo je namreč, da morajo ženske, zato da dosežejo enak službeni položaj in plačo kot moški, žrtvovati veliko več. Zato se pri uveljavljanju v svetu kariere lahko kaj hitro zgodi, da leta minevajo, ženska pa o otrocih nima časa niti razmišljati. Pri štiridesetih se lahko nenadoma zave, da si želi otroka. V večini primerov to pomeni naporne medicinske posege, saj je plodnost pri teh letih že bistveno nižja.

Služba je pomembna
Zadovoljstvo v svojem poklicu je ena izmed temeljnih stvari, ki nas izpolnjuje in osrečuje, saj lahko pozitivno prispevamo k širši družbi. Kljub temu pa poklicni uspeh še zdaleč ni edino merilo sreče. Pri raziskavi, ki so jo izvajali v Združenih državah, so ženske spraševali o tem, kaj je zanje uspeh v življenju ter kaj jim predstavlja zadovoljitev in mir. Anketirane so bile tako samske ženske kot tudi matere vseh mogočih poklicev.

Kaj predstavlja srečo?
Odgovori so pokazali, da ženske težijo k štirim temeljnim idealom, ki jim predstavljajo ključ do zadovoljstva:
Čas za svojo družino, partnerja, prijatelje in seveda zase.
Ravnovesje med zasebnim in poklicnim življenjem. Ženske si želijo uspehov v službi, ne da bi zaradi tega moralo trpeti družinsko življenje.
Nadzor nad sabo, časom in prihodki. Želijo biti pobudnice in ne le tiste, ki se na nastalo situacijo odzovejo.
Smisel življenja. Vsako jutro morajo ženske vedeti, da vstajajo z razlogom. Čutiti morajo, da lahko prispevajo k spremembam. Njihovo življenje morata prevevati energija in strast do stvari, v katere resnično verjamejo.

Zato se morate pri risanju svoje življenjske poti vprašati naslednje:
• Imate pravo službo? Takšno, ki vas osrečuje.
• Lahko lovite ravnovesje med tem, kar imate najraje, in drugimi stvarmi, ki jih je v življenju pač treba narediti?
• Ali zjutraj veste, zakaj vstajate iz postelje?
• Ali čutite, da nekatere stvari v življenju počnete iz notranjega ognja z neverjetnim zanosom?
• V svoje življenje vključujete stvari, ki vas resnično osrečujejo? Torej, lahko nadzorujete svoje življenje ali vaše življenje nadzoruje vas?

 

Preberite še:

 

 

Kocka je padla!
Ko boste ugotovili, kaj si v življenju želite, je usklajevanje med poklicno potjo in materinstvom bistveno lažje. Ko imate ustaljeno zvezo in zanesljivega partnerja, morate vedeti, kaj so vaše prioritete, koliko ste pripravljeni žrtvovati bodisi za materinstvo bodisi za poklicni uspeh, potem pa sprejeti odločitve in nehati dvomiti v lastne občutke.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.