Magazin
37 ogledov

Ups! V spalnico je vdrl otrok!

Mami in oči imata trenutek, ki je samo za njiju. Žurnal24 main
Kako je s spolnostjo, ko že imamo otročička? Kaj, če mali radovednež vdre v spalnico? Kaj storiti, ko se otroci igrajo zdravnike? Odgovarja vam vodilna ameriška sekspertinja.

Logan Levkoff je kot izvedenka za spolnost vodila oddaje na Fox News in MTV, kjer so jo gledalci kaj kmalu poimenovali kar sekspertinja. Poleg njenega več kot desetletnega delovanja na področju spolnosti za odrasle pa je tudi avtorica knjig, ki so namenjene staršem majhnih otrok. V njih razkriva alternative, ki se v primerjavi z razlagami o cvetlicah in metuljčkih ter tem, kako otroke prinese štorklja, zdijo malce uporabnejše.


Kaj naj par stori, če med ukradenim trenutkom v sobo vstopi malček?

Če so še zelo majhni, se otrokom verjetno sploh ne sanja, kaj so videli. Zapomnite si, da otroci teles ne dojemajo tako kot odrasli – določenih telesnih delov še ne dojemajo kot seksualnih. Najbolj pomembno je, da preverite, ali se malček morda ni prestrašil. Lahko bi recimo mislil, da gre za fizično nasilje. V večje podrobnosti pa ni treba iti! Če vstopi otrok, ki je že odštel pet ali šest pomladi, in vas vpraša: "Ali seksata?", pa naj se odgovor glasi: "Mami in oči imata trenutek, ki je samo za njiju."

Kaj si mislite o družinah, v katerih se naokrog sprehajajo goli?
Če z goloto nimate težav, potem je v redu. Z goloto samo po sebi ni nič narobe. Če pa je enemu od staršev zaradi tega nelagodno, lahko vse skupaj postane problem. Če gola telesa koga vznemirjajo ali povzročijo občutek sramu, vse skupaj ni preveč dobra ideja.

Kako se odzvati, ko se otroci igrajo zdravnike?
Do igranja zdravnikov pride zelo kmalu, najpogosteje prav v letih, ko se otroci navajajo na stranišče. Zelo pomembno je, da že vnaprej veste, kakšen bo vaš odziv. Še enkrat si zapomnite, da otroci na telesa gledajo drugače kot mi! Poleg tega so telesa v resnici zelo fascinantna stvar. Otroci so preprosto radovedni in jih zanima drugi spol. Če vam je o tem nerodno govoriti, nežno zmotite otroke in jih povabite k drugi dejavnosti. Nikakor pa iz vsega skupaj ne naredite cirkusa! V takšnih primerih se namreč pri otrocih začneta proizvajati sram in krivda.

Ogromno majhnih fantkov postane obsedenih s svojim penisom. Kaj naj storijo sramežljivi starši, ko otrok začne raziskovati svoje genitalije?
Samo brez cirkusa! To je povsem normalno. Moj triletni sin to počne ves čas! Če pa se raziskovanje dogaja v javnosti, morate reči: "Ko bova prišla domov, boš imel čas zase in boš lahko raziskoval." Otroci so zelo prebrisani in manipulativni – bolj kot vas bodo z raziskovanjem iztirili, večje veselje jim boste naredili, da to storijo še kdaj.

Kaj pa menite o skupinskem družinskem kopanju, ki naj bi prihranilo čas?
Spet je vse odvisno od vaše družine. Poznam družino, v kateri oče, medtem ko kopa svojo hčerko, nosi kopalke. S tem pa le dodatno pritegne otrokovo pozornost na zakrite telesne dele. V takšnem primeru bi bilo bolje, da bi se hčerka kopala sama. Če se otroci med kopanjem preveč posvečajo genitalijam, jim v nevtralnem tonu povejte, da je čas, da se začnejo ukvarjati še z recimo pranjem las. Poleg tega za poimenovanje penisa ali vagine ne uporabljajte slenga ali pomanjševalnic.

Zakaj ne?
Če za telesne dele uporabljate sleng, jih naredite za otroške. Tudi to so telesni deli, nič drugačni kot vsi drugi, za katere so potrebni univerzalni izrazi. Poleg tega pomanjševalnice in druge besede, ki jih uporabljamo za penis in vagino, proizvajajo poznejše nelagodje, zlasti pri deklicah. Ženske se v svojih telesih ne počutijo dobro, če jih že od majhnega učijo, da nekateri deli telesa niso ''odrasli'' in da so ''pokvarjeni''. Takšno govorjenje ima v poznejših letih lahko drastične posledice! Ženske s svojim telesom ne čutijo nobene povezave. Preprosto ne uvidijo, kako pomembni in užitka polni so telesni predeli, povezani s spolnostjo.

Tudi oglaševanje je precej zasičeno s spolnostjo. Kako otrokom razložiti, zakaj so na plakatih ''hudi tipi'' in ''prsate bejbe''?
Če vas otrok to sprašuje, potem mu odgovorite. Ugotovite, kaj ga zanima. Ga morda zanima, zakaj ima ženska s plakata za avto ogromne prsi, vi pa ne? Morda jih zanima, zakaj so prsi različnih velikosti? Lahko jih vprašate: "Kaj misliš, da je najboljši način za prodajo avta?" Možnosti je nešteto. Poskušajte na vse skupaj gledati tudi s pozitivne strani – mediji z bombardiranjem z oglasi sprožajo tudi provokativne pogovore o spolnosti. Tako se lahkos svojim malčkom o teh stvareh začnete pogovarjati že pri treh letih in mu s tem zagotovite normalno podlago za poznejši razvoj v seksualno bitje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.