Magazin
21 ogledov

Ura, ki spreminja telesno temperaturo

ura ogrevanje Wristify Wristifyme.com/
Študenti tehnološkega inštituta v Massachusettsu so izdelali uro, s katero lahko spreminjate svojo telesno temperaturo. Z njeno pomočjo se lahko ogromno prihrani pri ogrevanju, pravijo oblikovalci.

Wristify je posebna ura, ki spreminja telesno temperaturo človeka, s čimer lahko drastično zmanjša stroške ogrevanja in ohlajevanja prostorov. Izdelali so jo študentje tehnološkega inštituta MIT, ki pravijo, da gre zaenkrat za prototip, a ura lahko že izmeri telesno temperaturo in osebo ohladi ali ogreje za toliko stopinj, kot jih uporabnik določi sam. Kot pravijo oblikovalci, se telesna temperatura lahko spremeni za več stopinj, deluje pa tako, da v eni sekundi temperaturo spremeni za 0,4 stopinje Celzija.

Študentje so ob tem odkrili, da lahko že samo sprememba 0,1 stopinje Celzija na sekundo na enem delu telesa, celotnemu telesu da toplejši ali hladnejši občutek.

Glavni namen manjša poraba energije

Sam Shames, ki je uro oblikoval skupaj z Mikom Gibsonom, Davidom Cohen-Tanugijem in Mattom Smithom, je ob inovaciji povedal: "Stavbe dandanes porabijo ogromno energije za ogrevanje in hlajenje prostorov. V ZDA gre pravzaprav na račun tega kar 16,5 odstotkov celotne energije," je pojasnil in dodal: "Hoteli smo zmanjšati ta odstotek, a hkrat obdržati posameznikovo udobje. Ugotovili smo, da je to najlažje storiti z ogrevanjem in ohlajanjem posameznih delov telesa."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.