Magazin
105 ogledov

Uredite kotiček za ločevanje

ločevanje Shutterstock
Projekt Ločujem, Zemljo varujem zdaj tudi kot spletna serija.

V projektu Ločujem, Zemljo varujem ki je pred dvema letoma nastal na pobudo zaposlenih v Danone Slovenija, je do zdaj z akcijami ločevanja odpadkov sodelovalo že več kot dva tisoč otrok. Zdaj je akcija dobila še svojo spletno serijo, v kateri otroci ekološko ravnanje z odpadki spoznavajo skupaj z Lucijo Ćirović, oziroma snažilko Fato iz znane TV-serije.

Ločujemo premalo

Slovenija sicer po ločevanju odpadkov zaostaja za najbolj razvitimi evropskimi državami, saj jih pri nas ločimo le 40 odstotkov, drugod pa tudi do 90. Prav zato je izobraževanje otrok o ekologiji zelo pomembno. V projektu Ločujem, Zemljo varujem otroci tekmujejo, kdo bo zbral več ločenih odpadkov, nato pa lahko tudi sami postanejo ambasadorji ločevanja odpadkov in širijo pridobljeno znanje v svojem lokalnem okolju. To je tudi namen celotne akcije, saj bi moralo biti takšno ravnanje z odpadki edino pravilno.

Tokrat 2.075 sodelujočih

Po uspehu, ki ga je projekt doživel v zadnjih dveh letih, se mu bo v tem šolskem letu pridružilo več kot dva tisoč otrok in učiteljev. Sodelovali bosta Mestna občina Novo Mesto in Občina Šentjernej. Cilj ostaja enak kot v prejšnjih letih: povečati delež ločenih odpadkov za več kot petino.

Ločujte tudi doma

Vse, česar se otroci naučijo v šoli, naj bo pravilo tudi doma. Če še ne ločujete odpadkov, je zdaj pravi čas, da se tega končno lotite. To lahko storite na zabaven način in skupaj z najmlajšimi. Stare zaboje lahko prebarvate v pisane barve in skupaj označite, v katerega gre star papir in v katerega plastika, ter uredite koš za biološke odpadke. Ustvarite kotiček za ločevanje odpadkov ter, če se da, otroke nagradite, kadar se držijo pravil. Toda ne pozabite: otroci se najbolj naučijo iz zgleda, ki jim ga dajo starši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.