Magazin
227 ogledov

Uredite vrtiček kar v kuhinji

zelišča Shutterstock
Pričarajte si pomlad v kuhinji in posadite nekaj dišečih rastlin, ki jih boste med pripravo jedi z veseljem tudi uporabljali.

Kuhinja bo z zelenimi in dišečimi začimbami bolj barvita, vabljiva, naravna, sproščena in sveža. V njej se boste bolje počutili, saj sobne rastline dokazano ugodno vplivajo na naše počutje. Ljudje, ki imajo v prostoru žive rastline, so praviloma bolj zdravi in dobre volje. Poleg tega bodo sveže začimbe dajale vašim jedem in morebitnim napitkom poseben okus.

Lončki in prostor

Preden boste kupili začimbe, razmislite, kje jih boste imeli. Nekatere potrebujejo veliko svetlobe, zato morajo biti nameščene v bližini okna. Če tega v kuhinji nimate, boste morali izbrati začimbe, ki dobro uspevajo tudi z manj svetlobe. Ko izbirate lončke za rastline, pazite, da bodo ti dovolj veliki, saj bodo le začimbe z dovolj prostora močne in zdrave, zalivati pa jih ne bo treba tako pogosto.

Izbira začimb

Začimbe, ki jih boste v kuhinji največ potrebovali, so peteršilj, bazilika, drobnjak, origano, meta, timijan, koper, pehtran, divji pelin in majaron. Pri tem bodite pozorni, saj bazilika, timijan, majaron, koper, divji pelin in origano potrebujejo veliko sončne svetlobe, zato je zanje najprimernejša lega na okenski polici. Če pri vrtnarjenju niste vešči, je najbolje, da za začimbe kupite sadike, sicer pa jih lahko vzgojite iz semen. Pazite le, da imajo primerno zemljo, med zalivanjem pa bodite pozorni, da odvečna voda v lončku odteče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.