Magazin
14 ogledov

Uspešen otrok potrebuje tudi pravilno prehrano

Namesto lizike naj bo prigrizek iz sadja in polnovrednih žitaric. Žurnal24 main
Starši si želijo za svojega otroka le najboljše, ena od pomembnejših stvari je nedvomno tudi prehrana. Poznate trik, s katerim otroka pripravite do tega, da namesto čipsa poje jabolko?

Težava je namreč, da lahko izbirčen otročič, ki raje, kot da bi se igral zunaj, cele dneve presedi pred televizijo in računalnikom ter med tem preveč poje. Zato kmalu postane predebel. Pravilna prehrana pa še zdaleč ne vpliva le na otrokovo fizično počutje, temveč tudi na njegovo psihološko počutje in intelektualno uspešnost. Raziskave so na primer pokazale, da otroci, ki se na dan od 20 do 40 minut zelo dejavno igrajo, v šoli dosegajo boljše rezultate in so na splošno bolj srečni.

Bodite pazljivi, da ne ponavljate spodaj naštetih napak.

Prigrizki v omari
Prigrizki so pri šolarčkih nujno potrebni, saj bodo nedvomno prva stvar, po kateri bodo segli, ko bodo prišli iz šole. Zato bodite pazljivi, kaj imate v omari. Če otroci

 

Nezdrave in redilne pa niso le določene jedi, temveč tudi marsikatera pijača. © iStockPhoto

 
izbirajo sami, se skoraj vedno lotijo prigrizkov, ki imajo visoko vsebnost soli ali sladkorja – na primer čokolade oziroma čipsa. Namesto tega jim "nastavite" bolj zdrave alternative, kot so rezine nemastnega sira, korenje ali jagode. Vse to spravite v zaprte posodice in jih postavite na začetek police v omari ali hladilniku.

Vnaprej pripravljena kosila
Priprava otrokovega obroka nedvomno zahteva čas, zato se zdi izbira že pripravljenega kosila v trgovini pametna ideja. Strokovnjaki za prehrano pa menijo, da je to zelo slabo. Že pripravljeni obroki so vedno zelo mastni in slani, kar slabo vpliva ne le na otrokovo zdravje, temveč tudi na njegovo vedenje v šoli, saj se bo otrok po takem obroku počutil obteženega. Zato je pomembno, da že med koncem tedna kupite vso potrebno hrano, ki jo boste svojemu otroku lahko zjutraj hitro pripravili, kadar jo bo v šoli potreboval.

 

Preberite še:

 

 

Bodite vzor!
Otroci vedno potrebujejo pozitivni vzor, po katerem se bodo lahko zgledovali. Enako velja tudi za odnos do lastnega telesa. Če otroke spodbujate, naj se igrajo na prostem, sami pa cele dneve presedite na kavču pred televizijo, jim boste podajali dvojno sporočilo. Kar pridigate, morate vedno udejanjiti tudi sami!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.