Magazin
38 ogledov

Ustavite širjenje prehlada v šoli

V času povečanega števila respiratornih okužb zdravniki še posebej odsvetujejo k Žurnal24 main
Pri omejevanju nalezljivih bolezni lahko največ naredijo starši. Poučite otroke o pravilni higieni.

Tekočine in razpršila za razkuževanje rok so v boju proti hitro nalezljivim boleznim učinkovitejši kot klasično umivanje rok, čeprav koristi oboje, je pokazala raziskava, ki so jo izvedli na virginijski univerzi v ZDA. Pri prehladnih obolenjih, ki se najhitreje širijo prav v javnih ustanovah, kakršne so šole in vrtci, je torej bistvena pravilna in redna higiena.

Kljuko prijemajte s papirnato brisačo. Otroke naučite, da se v javnih straniščih pip in kljuk dotikajo s papirnato brisačko in ne neposredno z roko. Brisačka (ali toaletni papir) se po uporabi seveda odvrže v smeti. Morda se sliši pretirano, vendar skrbno umivanje rok prav nič ne pomaga, če nato primete za kljuko, na kateri so ljudje pred vami pustili pravo armado bakterij.

Prekrijte sedalo
“Pri omejevanju nalezljivih bolezni med otroki lahko največ naredijo prav starši – z vzgojo,” pravi pediatrinja Ajda Cimperman. V to spada predvsem skrb za higieno, ki v šolskih prostorih pomeni, da otrok na straniščno školjko ne seda neposredno, temveč jo obloži s papirnatim prekrivalom ali toaletnim papirjem. “Sledi seveda obvezno temeljito umivanje rok s toplo vodo in milom,” poudarja Cimpermanova. Poleg tega je pomembno poskrbeti za zdrav življenjski slog, saj se zdrav otrok bolezni lažje izogni. “Otrokom zagotovimo dovolj spanja (vsaj od deset do 11 ur), gibanje na zraku ter raznoliko prehrano z ustrezno mero beljakovin in vitaminov,” svetuje pediatrinja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.