Magazin
42 ogledov

V Benetke že to soboto

Benetke bodo na začetku marca zelo polne. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Skrijte se pod masko in si dajte duška na festivalih čez mejo. Benetke, Rezija, Beljak ali Reka? Kje boste pustovali letos?

Nepremagljive Benetke
Beneški karneval je tako znamenit in oblegan, da razen karnevala v Riu de Janeiru nima pravega tekmeca. Ozke, skrivnostne uličice in trgi s kanali prepredenega starodavnega mesta so odlična kulisa za pustno rajanje, na katerem se pod značilne beneške maske skrijejo domačini in še veliko več turistov. Letošnji beneški karneval se poklanja združitvi Italije, ki se je zgodila pred 150 leti, in ženskam, saj pustni torek pade na dan žena. Avtobusni izlet v Benetke na pustno soboto ali pustni torek stane od 40 do 50 evrov, dogajanje v tem mestu na vodi pa si lahko organizirano ogledate že zadnjo februarsko soboto.

Prinčevsko v Beljaku
Pustovanje v Beljaku, ki se bo na glavnem mestnem trgu letos začelo v petek, 4. marca, morda še bolj kot druga pustovanja stresa smeh. Zanj poskrbijo koroški "norci" s svojimi šalami, prigodami in parodijami. Pustna prireditev, ki ima vsako leto svoj prinčevski par, se začne s pustnim vzklikom lei lei, na pustni torek pa beljaška pustna zveza tudi na televiziji simpatično obračuna s prejšnjim letom. Seje zveze spremlja vsa Avstrija, tarča norčevanj pa so prav vsi, tudi avstrijski politiki. V Beljak se lahko odpeljete z vlakom; povratno vozovnico iz Ljubljane dobite že za 20 evrov, za dva odrasla in dva otroka, mlajša od 15 let, pa boste plačali le 31 evrov, a morate vozovnico kupiti vsaj tri dni pred potovanjem. Organizirani izleti z agencijo stanejo okoli 30 evrov na osebo.

Z vlakom do Reke za 22 evrov
Začetki reškega karnevala segajo v srednji vek, pustni sprevod, ki obarva staro mestno jedro, pa združuje folkloro različnih dežel, katerih del je bila Reka v zgodovini. Reško pustovanje je zelo pomembno zaradi prisotnosti stare slovanske folklore in mitologije, glasni zvončarji, ki so del karnevalske druščine, pa spomnijo na naše kurente. Vrhunec karnevala na Reki, ki je bil uvrščen med 500 naj prireditev Evrope, je na pustno nedeljo, ko si mednarodni karnevalski sprevod z začetkom točno opoldne ogleda več deset tisoč ljudi. Na pustno nedeljo vas bo avtobusni izlet iz Nove Gorice stal 25 evrov. Če boste na karneval na Reko odšli z vlakom, boste za povratno vozovnico iz Ljubljane odšteli 22 evrov, otroci do 12. leta pa polovico manj.

H godcem v Rezijo
V Reziji na severovzhodu Furlanije - Julijske krajine je pust še vedno izjemno pomembna in priljubljena tradicija. V Rezijanski dolini poznajo tri pustne maske: kot že ime pove, so najdragocenejše in najlepše "lipe bile maškare" (njihove bele obleke so okrašene z raznobarvnimi trakci, visoke klobuke pa krasijo papirnate rože), grši "kukaci" in "babaci" pa nosijo stara, ponošena oblačila. Rezijanske maškare spremljajo godci, po vsej dolini pa so ob cestah postavljene maske. Na rezijanski pust se lahko iz Ljubljane organizirano odpravite za 30 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.