Magazin
8 ogledov

V Beogradu animirajo

Letos na festivalu prevladujejo družbeno animirani filmi. Žurnal24 main
5. evropski festival animiranega filma Balkanima 08 se bo odvijal v Domu kulture Studentski grad.

V Domu kulture Studentski grad v Beogradu bo od 7. do 11. oktobra potekal 5. evropski festival animiranega filma Balkanima 08, so organizatorji povedali na petkovi novinarski konferenci v Muzeju jugoslovanske kinoteke. Žirija je izmed 210 prijavljenih filmov iz 30 držav na festival uvrstila 64 del.

Žirijo so sestavljali programska vodja mednarodnega festivala novega filma in videa Alternative Aleksandra Sekulić, režiser animiranih filmov Stevan Živkov in filmski ustvarjalec Igor Toholj, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V študentskem tekmovalnem programu bo prikazanih 20 animiranih filmov, 39 del pa je uvrščenih v program Panorama evropskega filma. Po besedah Sekulićeve letos na festivalu prevladujejo družbeno angažirani filmi, ki sledijo sodobnim tehnološkim tendencam.




Na Balkanima 08 bo poseben poudarek namenjen grški kinematografiji, zato bo festival odprla multimedijska razstava grške animacije iz obdobja med letoma 1945 in 2007.

V spremljevalnem programu bo med drugim predstavljena knjiga Zgodovina in estetika animiranega filma grškega filmskega zgodovinarja in teoretika Ioannisa Vasiliadisa, odprli pa bodo tudi razstavo madžarskega slikarja, grafičnega oblikovalca in ustvarjalca animiranih filmov Istvana Orosza.

Festival sta finančno podprla srbsko ministrstvo za kulturo in sekretariat za kulturo mesta Beograd, glavno nagrado v vrednosti 1000 evrov pa je zagotovila občina Novi Beograd.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.