Magazin
127 ogledov

V Brda na češnje in v kleti

"Slovenska Toskana" vabi ... (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Jutri bo v Goriških brdih Dan odprtih kleti in sočnih debelih češenj.

"Češnje so tako debele, da takih še ni bilo videti," z navdušenjem pove Petra Rutar iz Vinoteke Brda na Dobrovem, ki jutri prireja tradicionalni Dan odprtih kleti. Celodnevna prireditev, namenjena vsem ljubiteljem dobrega vina, bo potekala vzporedno s Praznikom češenj, ki se ga lahko udeležite vse do prihodnje nedelje. "Obiskovalcem svetujemo, naj najprej pridejo do Vinoteke Brda v Gradu Dobrovo, kjer bodo dobili vse podatke. Za deset evrov namreč dobijo kozarec s spremljajočo vrečko in vstopnico za 24 kleti, kjer bodo lahko pokušali več kot 70 vin. Ker je v enem dnevu težko obresti vseh 24 kleti, pride prav naše svetovanje, prilagojeno željam obiskovalcev, denimo temu, katera vina imajo raje," pojasni sogovornica.

Listki vas vodijo do zaklada
V vseh kleteh bodo pripravili kulinarične priboljške, če pa boste znali dobro opazovati, vas čaka tudi zaklad. V štirih kleteh, izžrebanih tik pred zdajci, bodo postavljene črke B, R, D in A, vaša naloga bo, da jih najdete, nato vam bo domačin na prvo stran zloženke Dan odprtih kleti odtisnil žig. Zaklad bo odkril, kdor bo zbral vse štiri črke. Po besedah Rutarjeve gre za nagrade v obliki lokalne ponudbe vikendpaketov, degustacij vin, steklenic in podobnega. Ves
program z zloženko vred lahko najdete tudi na naslovu www.vinotekabrda.si.

Pohod od češnje do češnje
Brezalkoholnega pohoda po Brdih pa se lahko udeležite prihodnjo nedeljo ob 8. uri s startom v Vinski kleti Goriška brda. V sklopu 7. Pohoda od češnje do
češnje boste v treh urah lagodno prehodili deset kilometrov turistične pešpoti Kozanka, ki je ime dobila po stari sorti češenj, včasih prisotni v Brdih. Za startnino boste odšteli šest evrov, dobili pa boste tudi pijačo po poti ter porcijo "pašte" in kozarec vina ob koncu pohoda.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.