Magazin
11 ogledov

V Evropi se dogajajo čudne stvari!

Turki navijajo na kameljih bojih. Žurnal24 main
Je bolj čudno obmetavanje s pomarančami ali preskakovanje dojenčkov? In to sta le dva evropska običaja, ki jih marsikdo ne razume najbolje. A razlog za veseljačenje je pač lahko karkoli!

V Evropi (Turčijo smo tokrat rade volje vzeli za evropsko državo) se vsako leto zgodi ogromno bolj ali manj bizarnih praznovanj. Nekatera so stara več sto let, za druga nihče ne ve, kako so nastala. Preberite o petih "igrah brez meja", ki udeležence in gledalce tudi zelo nasmejejo.

Bitka s pomarančami v Italiji. V majhnem italijanskem mestecu Ivrea blizu Torina se februarja pomerijo v bitki s pomarančami (La battaglia delle arance) in tako rekonstruirajo srednjeveško bitko v čast vstaje, v kateri so meščani pred stoletji pregnali svojega vladarja. A namesto mečevanja se tri tisoč ljudi obmetava s pomarančami. Ko je tridnevnega festivala konec, so borci oranžni, na ulicah pa stojijo luže pomarančnega soka. Pomaranče, ki jih uničijo v bitki, so večinoma slabši sadeži, ki jih pripeljejo iz južne Italije.

V Ivrei v Italiji pomaranče postanejo projektili.

 
Tomatina v Španiji. V Italiji s pomarančami, v Španiji s paradižnikom ... V španskem mestu Buñol je zadnjo avgustovsko sredo že več kot 60 let v zraku približno 150 ton paradižnika – Tomatina je največja "vojna s hrano" na svetu, ki se je udeleži na deset tisoče domačinov in turistov, zbranih na glavnem trgu Plaza del Pueblo. Paradižnik pripeljejo tovornjaki in točno opoldne se bitka začne. Buñol hitro postane morje paradižnikovega soka, v katerem se valjajo navdušeni vojaki in vojakinje.

Moka v Grčiji. Ko se konča karneval (in preden se začne 40-dnevni post), se v grškem mestecu Galaxidi obmetavajo z moko. Mestne znamenitosti zaščitijo s polivinilom, nato pa lahko tona in pol moke poleti po udeležencih, odetih v najlepša pustna oblačila. Začne se, ko se oglasijo kravji zvonci, nato pa zamaskirana povorka krene po ulicah. Vmes ves čas plešejo in se seveda obmetavajo z moko. Običaj izvira z začetka 19. stoletja, iz časov turške okupacije, ko so Grki tudi z nenavadnimi potezami poskušali ohraniti nacionalni ponos.

"Rokoborba" kamel v Turčiji. Na zahodni obali Turčije ohranjajo tradicijo kameljih rokoborb, ki potekajo vsak konec tedna od marca do novembra na prašnih stadionih, kjer se zberejo grbavi šampijoni iz vasi in mest zahodnega dela države. "Boj" je smešen in vznemirljiv, saj kamele –(?) čeprav znajo ugrizniti – niso ravno rojeni borci. Mirne samce razdraži samica, ki jo sprehodijo pred samci tekmeci, nato pa jo odpeljejo na varno. Če ima publika srečo, se samci začnejo "pretepati", zmaga pa tisti, ki nasprotnika prisili, da se usede ali da zbeži med publiko. Dogajanje nadzorujejo sodniki, ki ocenjujejo tudi slog in pazijo, da ne pride do poškodb. Kamelja rokoborba ima najbrž korenine v tekmovanjih nomadskih karavan na Bližnjem vzhodu.

 

Preberite še:

Preskakovanje dojenčkov v Španiji. Špansko mesto Castillo de Murcia se ne zabava z biki, ampak so meščani zadovoljni tudi z dojenčki, nekaj vzmetnicami in mladeničem. Festival El Colacho se zgodi vsako leto maja ali junija, tradicija pa bojda sega v leto 1620. Mladenič El Colacho je oblečen v rdeče-rumen kostum in preskakuje dojenčke, rojene v letu, ki je minilo od prejšnjega festivala. V Castillu de Murcii verjamejo, da so dojenčki, ki jih preskoči El Colacho, varni pred boleznimi in hudičem.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.