Magazin
24 ogledov

V hribe, ko luna kaže pot

O možnosti vodenega nočnega pohoda se pozanimajte pri najbližjem planinskem druš Žurnal24 main
Ob polni luni se lahko udeležite nočnih pohodov na več hribov.

"Prednost nočnih tur je občutenje nenavadnega in skrivnostnega, saj je narava precej drugačna kot podnevi. Še posebno je zanimivo, če je okolica zasnežena. Skupina pa poskrbi za občutek varnosti," pojasnjuje Jože Drab, vodnik Planinske zveze Slovenije (PZS), v čem je čar nočnih pohodov. Pogoj za udeležbo je vnaprejšnja najava in članstvo v enem izmed prek 260 društev PZS. Če redno obiskujete hribe, je to predvsem zaradi lastne varnosti skorajda nuja.

Po večini lahki pohodi
Nočne pohode so sicer po večini organizirali že včeraj, nekatere pa pripravljajo tudi danes. O možnosti tovrstne ture se je tako najbolje pozanimati pri najbližjem planinskem društvu – seznam najdete na spletni strani Pzs.si. Danes tako Planinsko društvo Javornik - Črni Vrh nad Idrijo pripravlja 10. nočni pohod na Javornik, 1.240 metrov visok vrh nad Idrijo. Start bo ob 19. uri na vaškem trgu v Črnem Vrhu nad Idrijo, do Pirnatove koče na Javorniku pa boste v dveh urah premagali okrog 470 metrov nadmorske višine.

Tudi zanimive anekdote
"Izvirnejši vodniki pripravimo tudi kakšno presenečenje za udeležence. Razlag med potjo seveda ne manjka – od naravnih in kulturnih znamenitosti ob poti, če so, pa do opazovanja nočnega neba, čeprav je za to primernejša noč brez lune," pojasnjuje Drab.

Sliši se lomastenje
"Če smo v skupini, živali na nočnih poteh ne vidimo pogosto, saj smo preglasni. Povsem drugače je, če gremo na pot sami ali v manjši in tišji skupinici. Zaradi teme pa pogosteje slišimo lomastenje ali šumenje listja, vendar ne vidimo ničesar. Lahko bi bil zajec, srna ali medved – takrat pa dela človeška domišljija," še dodaja sogovornik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.