Magazin
1 ogledov

V Mariboru vrata odpira lutkovni Pristan

Fotografija je simbolična. (Foto: Aleš Rosa) Žurnal24 main
Na Rotovškem trgu v Mariboru se v soboto začenja 21. Poletni lutkovni Pristan. Letošnji festival je razdeljen na tri sklope.

Mednarodni lutkovni festival se po dveh desetletjih delovanja vrača na kraj, po katerem je poimenovan. V Pristanu na Lentu bo v obnovljenih Minoritih odslej domovalo lokalno lutkovno gledališče, letos pa bo tam uprizorjenih tudi deset festivalskih lutkovnih predstav.

Prve avgustovske predstave bodo uprizorjene na Rotovškem trgu. Tam se bodo na sobotnih predstavah poleg slovenskih predstavili še lutkarski kolektivi iz Slovaške, Madžarske in Belgije.

V tekmovalnem programu bo slovenske predstave iz drugega programskega sklopa, poleg otroške, ocenjevala tudi strokovna žirija. Otroška žirija bo predstavam podelila zlate zvezdice, najboljšo pa bo nagradila še z nagrado Maček v žaklju.

Številne predstave
Od 27. do 31. avgusta se bodo z raznovrstnim lutkovnimi uprizoritvami predstavile šolske lutkovne skupine. Med drugim bosta uprizorjeni tudi dve lutkovni predstavi za odrasle: "La Kantyna" v izvedbi češkega lutkovnega gledališča "Anička a letadykji" iz Brna in Dejanje brez besed 1 po delu Samuela Becketta.

Zadnji niz desetih predstav bo od 3. do 5. septembra potekal v obnovljenem minoritskem samostanu. Lutkovni kabaret Jelenja mast bo izvedel kolektiv absolventov akademije za lepe umetnosti v Pragi. Festival bo sklenila predstava za odrasle prvega praškega gledališkega društva Praga in Lutkovnega studia Koper z naslovom Praške legende.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.