Magazin
14 ogledov

V muzejih se bo dogajalo

Mitja Pelicon ob razstavi znamk, kovancev in bankovcev v Krajinskem muzeju v Kop Žurnal24 main
V ponedeljek, 18. maja bodo ob Mednarodnem muzejskem dnevu številni muzeji praznovali z dnevom odprtih vrat. Nekateri bodo vrata odprli že v nedeljo.

Mednarodni muzejski dan je leta 1977 ustanovil Mednarodni muzejski svet (ICOM). Praznovanje dneva muzejev v Sloveniji organizira slovenski odbor ICOM v sodelovanju s Skupnostjo muzejev Slovenije. Ob prazniku muzealcev Slovensko muzejsko društvo tudi podeli najvišje stanovsko priznanje - Valvasorjevo nagrado. Letos jo bodo podelili 19. maja v ljubljanski Narodni galeriji.

Praznovanje se prične že v nedeljo
Muzeji in galerije mesta Ljubljane v nedeljo vabijo v Mestni muzej na ogled razstave Napoleon rezhe Iliria vstan, po kateri bo opoldne vodstvo, popoldne pa bo vodstvu po razstavi sledil sprehod po mestu s klepetuljo. Za nedeljo program načrtujejo tudi v Narodni galeriji, kjer vabijo na javno vodstvo in program za otroke.

 

Dan odprtih vrat

Okrog štirideset slovenskih muzejev in galerij bo 18. maj, mednarodni dan muzejev, obeležilo z dnevom odprtih vrat. Ob tem, da bodo obiskovalcem omogočili prost vstop, bodo v številnih pripravili tudi javna vodstva in delavnice. Nekateri bodo obeleževanje muzejskega praznika povezali z obeleževanjem mednarodnega dneva in tedna družin.

Poleg razstav tudi številne delavnice
V Slovenskem etnografskem muzeju bo praznik muzealcev sovpadel z odprtjem Dnevov etnografskega filma, obiskovalcem pa bosta poleg razstav ta dan med drugim na voljo še tkalski in lončarski atelje. V Narodnem muzeju Slovenije napovedujejo javna vodstva po razstavah, poleg tega vabijo obiskovalce, da v prostore muzeja na Metelkovi, kjer bo od sobote na ogled osrednja razstava prvega mednarodnega trienala keramike Unicum, prinesejo svoje keramične in porcelanaste predmete, strokovnjaki pa bodo določili njihovo starost ter svetovali, kako jih hraniti in vzdrževati.

Sejem knjig
V Mednarodnem grafičnem likovnem centru bo na dan muzejev pod naslovom Grafična bolha potekal sejem knjig, publikacij, majic in izbranih grafičnih del po ugodnih cenah, v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki bodo odprli razstavo Aqualutra Vidra, kraljica vode. Obeleževanju muzejskega praznika se pridružuje Slovenska kinoteka, kjer bodo 18. maja predvajali najlepše slovenske turistične filme, saj je tema letošnjega mednarodnega muzejskega dneva Muzeji in turizem.

Pokrajinski muzej Celje vabi na javni vodstvi po arheološki kleti v Knežjem dvorcu, Muzej premogovništva Slovenije v Velenju po bo muzejski praznik dan pred tem med drugim obeležil z vodenim ogledom podzemnega muzeja in otroško likovno delavnico. V Pokrajinskem muzeju Maribor bodo ob svetovnem dnevu muzejev odprli občasno razstavo Aktualna arheološka odkritja - Iz muzejskih depojev 6. Pokrajinski muzej Ptuj vabi na odprtje novega grafičnega kabineta Franceta Miheliča v Miheličevi galeriji.

Zapeljite se z lesenim skirojem
Gornjesavski muzej v ponedeljek obiskovalce vabi v Kosovo graščino na vodstvo po zbirkah ter demonstracijo vožnje s starim in novim kolesom, hojo s hoduljami in vožnjo z lesenim skirojem. V Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični bodo 18. maja odprli razstavo Sv. Pavel - največji misijonar krščanstva. Galerija Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki bo dan odprtih vrat pripravila že danes, ob tem pa še Ustvarjalnico, delavnico, na kateri bodo zbrani razmišljali o Kostanjevici kot o turistični destinaciji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.