Magazin
16 ogledov

V otroku poiščite vse najboljše

S svojim otrokom uživajte v malenkostih! Žurnal24 main
Zen otrok predstavlja zdravega, izraznega in ustvarjalnega otroka, ki je v stiku sam s sabo. Zen otrok bo odrasel v močno in stabilno osebnost, ki bo lahko kljubovala vsem vrstam pritiskov.

Takšnega otroka zanimajo stvari iz njegove okolice, vsak nov dan pa dojema kot izjemno izkušnjo. Zen otrok v posteljo odide srečen, se smeji, ko so stvari smešne in brez težav joče, ko mu je hudo. Zaveda se posledic svojih dejanj in se ne osredotoča izključno na odziv odraslih.

Dovolite otroku, da izraža kdo je
Glede tega kaj lahko otroci izražajo obstaja cela kopica prepovedi. Obstajajo zahteve po vljudnosti, nadzoru in cenzuri, povezane z mislijo, da so nekatera čustva in misli slabe, zato

 

Otrok veliko pove s svojimi risbicami. © iStockPhoto

 
se jih ne sme izražati. S tem otrok razvije misel, da so nekateri njegovi deli slabi in nesprejemljivi, zato jih potlači globoko v nezavedno, iz nezavednega pa se pretvorijo v vse mogoče simptome. Zato pomagajte otroku izražati vse kar doživlja. To se lahko odvije preko besed, glasbe, petja, slikanja, risanja, kiparjenja ali plesa. Potrudite se, da bo otrok vedel, da ga razumete. S tem se bo njegova občutek lastne vrednosti bistveno povečal.

Poiščite in najdite vse najboljše v tem, kar otrok počne
Namesto, da otroka kaznujete, kritizirate ali krivite, poiščite v vsem kar počne pozitivne plati. Ko jih odkrijete, mu jih tudi povejte. Vsak dan svojemu otroku povejte vsaj eno stvar na katero ste pri njem resnično ponosni. Pogosto je namreč veliko večkrat slišati kritiziranje kot pa hvalo, kar je zelo žalostno. Obrnite to navado na glavo. Ne glede na to, da otrok lahko naredi napako, mu dajte vedeti, da je njegova celota neokrnjena in čudovita. Otroka lahko tudi vprašate, kaj mu je pri vas všeč. Če ga v vajinem odnosu kaj moti, bo to trenutek, ko bo lahko te stvari povedal na glas. Nič ni bolj pomembno kot ustvarjanje odprtih kanalov komunikacije med vami n vašim malčkom.

 

Preberite še:

 

 

Rastite skupaj s svojim otrokom
Če starši vzgajajo zen otroka, se tudi sami spreminjajo v zen starše. Način na katerega obravnavamo druge, se zelo kmalu preslika na nas same. Lepoto in dobroto, ki jo vidimo v drugih zelo kmalu vidimo vsepovsod. Ko nesmiselne okove zrahljamo svojim otrokom, jih obenem vedno zrahljamo tudi sami sebi. V takšnem odnosu boji za prevlado in moč izginejo, zato lahko ostane ogromno prostora za ljubezen in razvoj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.