Magazin
157 ogledov

V Salzburg tudi, če niste bogati

salzburg Sergeja Hadner Hvala
V izjemno urejenem in čistem mestu boste stežka naredili korak, ne da bi srečali Mozarta. Bivate in jeste lahko v starinskih in elitnih restavracijahter hotelih. Zanje veljajo tudi 
visoke cene, cenejše pa 
najdete v stranskih ulicah.

Tukaj so krstili Mozarta dan po rojstvu, 28. januarja 1756. Ker je bil zelo droben, sta se starša bala, da ne bo preživel,” razlaga vodička v salzburški katedrali. O Salzburgu in njegovih znamenitostih je skoraj nemogoče govoriti, ne da bi v isti sapi omenjali Mozarta. Njegova rojstna hiša na ulici Getreidegasse, je ena od najbolj priljubljenih turističnih atrakcij na svetu. Zaradi množice turistov se boste popoldne težko prebili do nje, za ogled violine, na katero je Mozart igral še kot otrok, številnih družinskih predmetov, pisem in glasbil pa si zato čas vzemite dopoldne.

Mozartova večerja

Ozke in vetrovne ulice Salzburga niso izgubile šarma iz časov, ko je po njih hodil tudi slavni skladatelj. Veliki mojster, ki je dočakal le 35 let, je imel rad ples in okusno hrano. Večerjo, pripravljeno po receptih iz tistega časa, vam ob svečah in koncertu glasbenikov v kostumih iz 18. stoletja postrežejo v baročni dvorani restavracije, ki stoji ob opatiji svetega Petra, ki velja za najstarejši nemški samostan. Redna cena je 54 evrov na osebo.

Drobiža ne cenijo

Salzburg je po velikosti primerljiv z Mariborom, staro mestno jedro pa je hitro obvladljivo in tukaj ni videti turistov, ki bi pot iskali z zemljevidom. Zato pa pripravite drobiž za napitnine in berače, vendar ne centovskih kovancev – te zavrnejo tudi berači.

Mozarta obiščite do poldne

Salzburg card. Salzburg je od Ljubljane oddaljen manj kot 300 kilometrov in ga lahko raziščete tudi med koncem tedna. Za Salzburg card, ki velja tri dni, boste odšteli 35 evrov (22 evrov za 24 ur) ter si tako plačali vstop v vse muzeje in atrakcije, vštet pa je tudi javni prevoz.

Kočija. Kočijaž oziroma fijakar vas bo zapeljal tudi ob reki Salzach, na kateri so salzburški škofje postavili mitnico za trgovce s soljo. Za 20 minut vožnje fijakarju plačate 40 evrov.

Utrdba. Na Hohensalzburg, utrdbo, ki so jo škofi začeli graditi leta 1077, se lahko povzpnete peš ali z izjemno hitro vzpenjačo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.