Magazin
74 ogledov

V službi povejte, da ste noseči

Žurnal24 main
Med zdravstvenimi pregledi ima nosečnica pravico do plačane odsotnosti z dela.

Predvsem za ženske, ki delajo v delovnem okolju z morebitnimi škodljivimi vplivi, je pomembno, da delodajalca čim prej obvestijo o nosečnosti. V prvih treh mesecih razvoja je plod namreč najdovzetnejši za okvare.

Izjava o varnosti
Delodajalec mora po zakonu o varnosti in zdravju pri delu skrbeti za zdravje vseh zaposlenih. Dokler ga z zdravniškim potrdilom ne seznanite s svojo nosečnostjo, mu za vaše zdravje ni treba storiti nič več kot za druge
zaposlene.

Vsako podjetje (ustanova, organizacija) mora imeti izdelano izjavo o varnosti z oceno tveganja, s katero delodajalec določi način in ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu. Vse to zapiše v izjavo o varnosti, pri čemer posebno pozornost nameni tudi nosečim delavkam, delavkam, ki so pred nedavnim rodile, in doječim delavkam.

Ostanete celo doma

Če delodajalec z nobenim ukrepom ne more zagotoviti ustreznega dela brez tveganj za nosečnico in plod ali mamico, ki doji, in njenega otroka, pravilnik določa, da lahko delavka ostane doma. Toda to naj bi bil le skrajen ukrep.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.