Magazin
85 ogledov

V smrt z dekletovo krvjo

Žurnal24 main
Partizanka (2010). Olga Červan-Vipotnik. Založil Vojni Muzej Logatec. Cena: 20 evrov

Knjiga. Vojna in ljubezen, dekleta v partizanih, čustva med grozotami spopadov. Spomini Olge Vipotnik, ene od prvih slovenskih partizank, opisujejo vojno drugače, kot smo je vajeni. V kleni pripovedi se intimna doživetja prepletajo z vojnimi akcijami in krutimi ravnanji.

Strasti so takrat še posebno težko nadzirali. Komandirja čete so kaznovali z ustrelitvijo samo zato, ker se je morala četa ob nenadnem nemškem napadu na hitro umakniti in s sabo niso utegnili odpeljati topa. Ustrelitev so partizani pripisali častniku, ki ga je v Slovenijo poslal Tito. Častnik je pozneje kar na centralnem komiteju, torej partijskem organu, tožil dekle, ki ga je zapustilo, po vojni pa je ob Titovem sporu s Stalinom pobegnil v Sovjetsko zvezo.

Olga je bila ob koncu vojne na avstrijskem Koroškem, opisi manj znanega dogajanja med partizani v tistih krajih dodajajo zgodbi posebno vrednost.

Jezik nedavno preminule avtorice je jedrnat, brez odvečnih besed, pripoved je tekoča in bralcu prijazna. V zgodbi nastopa vrsta oseb iz naše polpretekle zgodovine, dogajanje pa se ne konča z letom 1945.

Partizanka utegne pritegniti tudi bralce, ki ne prebirajo zgodb iz narodnoosvobodilne vojne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.