Magazin > Film & Glasba & TV
71 ogledov

Čas, ko v Tolminu vlada solidarnost

metaldays
1/22
Luka Žener
V Tolminu so se začele že desete metalske počitnice.

Začele so se dolgo pričakovane težkometalne počitnice. Čas, ko v Tolminu cveti turizem in vladajo solidarnost ter odlični medčloveški odnosi.

Obiskovalci iz tujine radi povedo, da na ta teden čakajo celo leto, saj lahko odložijo službeno uniformo in vsaj za čas trajanja festivala bivajo v skladu s svojo samopodobo, in to brez omejitev. Vsak rade volje pomaga sočloveku, neznancu, s katerim ga druži ista glasbena zvrst, in mu omogoči čimprijetnejše bivanje tam, kjer se sreča naša skupna realnost. Kdor ima, se razdaja, kdor nima, mu ni treba prositi. Primerjave z rajem so tako povsem na mestu.

Metalska glasba se vije iz zvočnikov vseh lokalov že od sobote, v Črvu in Bugattiju so se med vikendom odvili ogrevalni koncerti, kjer so se številčni in zelo odzivni vseevropski publiki predstavili pretežno domači glasbeniki. Iz nedeljskega nabora bendov bi izpostavil škofjeloške thrasherje Moshead z odličnim bobnarjem in obalne death metalce Incarnated, ki se lahko pohvalijo z dovršeno kitarsko tehniko.

Prebudili smo se v sveže jutro in kmalu tvorili karavano praznih želodcev, ki se počasi, a glasno vije proti mestu. Urnik nastopov se je nekoliko spremenil, namesto ob 19. uri smo si ob 17. uri na malem odru ogledali Neurotech. Začelo se je obetavno in lahko smo se prepričali, da nova zasedba odlično deluje. Po dveh pesmih pa je bil bend zaradi tehnične okvare elektronske komponente, ki je pri njihovi glasbi v ospredju, primoran preostanek nastopa odpovedati. Z aplavzom je publika pokazala razumevanje in dala vedeti, da je šlo za zelo težko pričakovani koncert. Z veliko sreče so jih nasledili The Canyon Observer, ki prav tako prihajajo iz Slovenije. Tempo se je upočasnil, poslušalci so glasbo doživljali z zaprtimi očmi.

Komaj najdemo prosti trenutek za sprehod do kopališča, pivo ali dve, kasneje si na velikem odru že lahko ogledamo glavne bende večera, čas teče vse prehitro. V gosto množico so nas združili Američani Overkill, za njimi pa evropsko šolo ubiranja strun predstavili švedski In Flames.

Zadnjo večerno življenjsko lekcijo so na malem odru servirali pionirji dooma Pentagram, iz oči pevca Bobbyja pa so žarele zgodbe z mračnih poti droge in poigravanja s smrtjo.

Festival letos ponudbo hrane in pijače omogoča z elektronskim sistemom plačila s kartico metaldays, kar občutno zmanjšuje čakanje v vrsti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.